Nyt puhuu perussuomalaisten duunariosaston pomo – Riikka Purralle ytimekäs viesti

Perussuomalaisilla on oma osastonsa duunarimielisille ammattiliittojen aktiiveille. MTV Uutiset kysyi, mitä sen puheenjohtaja ajattelee hallituksen työmarkkinatoimista. Voiko yleislakko olla yhä tarpeen, kuten yhdistys linjasi kaksi vuotta sitten?

Peruspuurtajat ry:n puheenjohtaja, vesilahtelainen kunnanvaltuutettu Ari Perämaa joutuu MTV Uutisten haastattelussa asettelemaan sanojaan tarkasti.

– Tässä on jouduttu olemaan vähän kahden tulen välissä sovittelijana. Ammattiliitot ovat ottaneet yhteyttä, ja tietysti kun ollaan perussuomalaisia, sieltä päin on omat aatteensa, Perämaa kertoo.

Tilanne on perussuomalaiselle Teollisuusliiton miehelle taatusti erikoinen. Perussuomalaiset on mukana hallituksessa, joka toteuttaa työmarkkinatoimia, joita ammattiyhdistysliike vastustaa liki henkeen ja vereen.

Esimerkiksi veroasioissa hallituksen linja saa Perämaalta hyväksyntääkin, mutta ensimmäisen sairauslomapäivän tekeminen palkattomaksi sekä irtisanomissuojan merkittävä heikentäminen maistuvat paljon huonommin.

– Kyllä siellä on aika paljon kohtia, jotka heikentävät työntekijän asemaa työpaikalla, Perämaa toteaa.

"Emme ole puhuneet keskenämme yleislakosta"

Peruspuurtajat on noin 50 hengen yhdistys, johon kuuluu perussuomalaisia ammattiyhdistysaktiiveja, käytännössä luottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja.

Vuonna 2021 yhdistys vaati tiedotteessaan ammattiyhdistysliikettä taistelemaan valtakunnallisten työehtosopimusten puolesta tarpeen vaatiessa jopa yleislakolla.

Taustalla olivat Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuus ry:n päätökset irtaantua laajojen työehtosopimusten neuvottelemisesta mutta myös silloisen hallituspuolue keskustan halu edistää paikallista sopimista.

Peruspuurtajat syytti keskustan mallin todennäköisesti romahduttavan yleissitovuuden  ja arvosteli myös SDP:n olevan "hipihiljaa".

Nykyinen hallitus on merkittävällä tavalla edistämässä paikallista sopimista. Peruspuurtajien Ari Perämaa, oletteko edelleen sitä mieltä, että tarvittaessa tulee käynnistää yleislakko?

– Se on tullut jäseniltä siihen aikaan se kannanotto, jonka yhdistyksen hallitus ja [juuri eläköityvä perussuomalaisten tärkeä taustavaikuttaja] Matti Putkonen ovat laatineet, Perämaa vastaa.

– En nyt osaa kyllä kommentoida sinulle tuohon. Emme ole puhuneet keskenämme yleislakosta emmekä yleensäkään lakkoilusta.

Hallitus on mahdollistamassa paikallisen sopimisen monista työehdoista ilman luottamusmiestä ja myös sellaisille yrityksille, jotka eivät kuulu työnantajaliittoon.

Paikallisen sopimisen lisääminen ei toki edelleenkään maistu perussuomalaisten duunariväelle.

– Perussuomalaisten puolesta sanon, että ovatko ne olleet kompromisseja, että on saatu läpi omia asioita ja kokoomus on saanut omia asioita. Perussuomalaisissakin on yrittäjiä ja palkansaajia, siinä on vähän sekalaista porukkaa, Perämaa miettii.

– En oikein ymmärrä, minkä takia sitä paikallista sopimista ajetaan. Nythän voi paikallisesti sopia lähestulkoon mitä vain. Tietysti perälauta on olemassa, mutten ymmärrä, että miksi sitä pitää lisätä.

Viesti Purralle: Älä unohda pienituloisia

Elinkeinoelämän valtuuskunta julkaisi keväällä kyselytutkimuksen, jonka mukaan perussuomalaisten kannattajat ovat nykyisin aivan selvästi markkinatalousmyönteisempiä kuin vaikkapa vuoden 2011 jytkyn aikoihin. Moni mieltää puolueen liikkuneen oikeammalle.

Toisaalta perussuomalaiset on edelleen hyvin suosittu puolue juuri matala- ja keskipalkkaista palkkatyötä tekevässä, perinteisesti työntekijöiden oikeuksia ja kollektiivista sopimista puolustavassa väestönosassa.

Moni on arvuutellut, mitä perussuomalaisten kannatukselle käy Petteri Orpon (kok.) hallituksessa. Voivatko juuri duunarit hylätä puolueen, kun hallitus toteuttaa oikeistolaista politiikkaansa?

Peruspuurtajat ei puheenjohtajansa mukaan ole pettynyt siihen, että perussuomalaiset on mukana hallituskoalitiossa.

– Se on tietysti ymmärrettävää, että hallituksessa joudutaan tekemään sellaisiakin toimia, jotka eivät ole omalle puolueelle eduksi. Siellä on kompromisseja, Perämaa miettii.

– Mutta tietysti kun Peruspuurtajissakin on paljon jäseniä, jokaisella on henkilökohtaiset ajatuksensa ja erilaiset elämäntilanteet. Päätökset vaikuttavat jokaiseen ihmiseen eri lailla.

Minkä viestin haluaisitte lähettää Riikka Purralle, kun perussuomalaiset neuvottelee tulossa olevista toimista?

– Sanoisin Purralle sen, että pitää periaatteistaan kiinni eikä unohda pienituloisia, Perämaa toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat