Työministeri Satonen: Työmarkkinakiistassa ei edellytyksiä edetä tällä hetkellä

Hallitus odottaa SAK:sta yhteydenottoa, kun valmiutta keskusteluihin löytyy.

Työministeri Arto Satonen (kok.) sanoo, että työmarkkinakiistassa ei ole edellytyksiä edetä tällä hetkellä, koska SAK päätti jatkaa lakkoja. Hänen mukaansa on hyvin vaikea keskustella vakavasti, jos lakot ovat päällä.

Työministeri odottaa seuraavaksi, että SAK:sta ollaan hallitukseen päin yhteydessä sitten, kun he näkevät, että heillä on edellytyksiä jatkaa keskusteluita.

Varautuuko hallitus nyt siis siihen, että lakot jatkuvat pääsiäisen jälkeenkin ja kiista vain pitkittyy?

– No he sitten itse kertovat, miten he aikovat niitä jatkaa. Toivomme, että mahdollisimman nopeasti lakot voisivat loppua ja voisimme käydä vakavat keskustelut sen jälkeen, Satonen kommentoi toimittajille eduskunnassa torstaina.

SAK:n liittojen johtajat ilmoittivat keskiviikkona, että jo päätettyjä lakkoja jatketaan viikolla pääsiäisen tienoille asti.

"Lähellä oltiin jo"

Satosen mukaan eilisen tapaamisen jälkeen monissa asioissa oltiin jo lähellä siinä, miten tietyt keskeiset kohdat paikallisessa sopimisessa olisivat ratkaistavissa. Satonen tapasi sekä SAK:n että Suomen Yrittäjien edustajat.

Hänen mukaansa SAK toi kuitenkin pöytään ihan uusia asioita, kuten 10 vuoden yleissitovuuden, jota työministeri käytännössä pitää mahdottomana.

– Selvästikään ei siis ollut halua ratkaista asiaa eilen.

Satosen mielestä kymmenen vuoden yleissitovuus ei sovi suomalaiseen työmarkkinajärjestelmään.

– Meillä yleissitovuus perustuu siihen, ovatko yritykset eli työnantajat työnantajaliittojen jäseniä vai eivät, ja he saavat itsenäisesti päättää sen.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi keskiviikkona, että tapaamisessa ilmeni ymmärrystä SAK:n huomioihin muun muassa paikallisesta sopimisesta, mutta merkittävää vastaantuloa hallitukselta ei tullut.

Hän kertoi SAK:n esittäneen kompromissina, että työehtojen minimitasot turvattaisiin Suomessa kymmeneksi vuodeksi niin, että yleissitovuus nykyisillä sopimusaloilla säilyisi.

Valtiosihteeri Mika Nykäsen aloittamien keskustelujen jatkosta tiedotetaan Satosen mukaan erikseen.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) antoi 8. maaliskuuta Nykäselle tehtäväksi olla yhteydessä työmarkkinatahoihin ja selvittää, voisivatko he palata neuvottelupöytään.

Orpo on puhunut ylipäätään keskustelujen jatkamisen puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat