Piilotyötön on henkilö, joka ei ole töissä, haluaisi töitä, mutta ei kuitenkaan etsi sellaista. Työnhausta luopuneiden määrä kasvaa varsinaista työttömyyttäkin rivakammin. Tilastokeskuksen asiantuntijan mukaan ryhmän koko lähentelee jo varsinaisten työttömien määrää.
Vuoden 2014 tammikuusta marraskuuhun piilotyöttömien määrä kasvoi joka kuukausi, useampana kuukautena jopa yli 20 %. Joulukuu oli poikkeus, silloin käyrät näyttivät laskua, mutta tilastokeskuksen mukaan sen voi laskea kausivaihtelun piikkiin. Piilotyöttömiä on nyt miltei 140 000. Asiantuntija on ilmiöstä huolissaan.
– Kannattaa pitää mielessä, että varsinaisten työttömien lisäksi on myös nämä piilotyöttömät. Kokoluokaltaan piilotyöttömyys lähentelee jo varsinaisten työttömien määrää. Kun tulevia työmarkkinaratkaisuja tehdään, olisi tärkeää huomioida tämä kasvava ryhmä, sanoo yliaktuaari Liisa Larja tilastokeskuksesta.
Suurin syy epäusko
Kun vertaa vuoden 2013 vuosikeskiarvoon, viime vuonna työttömyys kasvoi 13 000:lla ja piilotyöttömyys 14 000 henkilöllä. Työnhausta luopuneiden määrä kasvaa varsinaista työttömyyttäkin rivakammin. Trendi alkoi jo 2008. Tyypillisin syy on epäusko. Noin kolmannes piilotyöttömistä ei ole hakenut vähintään viimeiseen kuukauteen töitä, koska eivät usko työtä olevan saatavilla. Ilmiöllä on kytkös pitkäaikaistyöttömyyteen.
– Yksi selitys, miksi ihmiset luopuvat työnhausta, on se, että jos ihminen on pitkään hakenut töitä, niin jossain vaiheessa se aktiivisuus loppuu, Larja jatkaa.
Työministeriö ei erittele sitä, etsiikö joku töitä vai ei. Ministeriön tilastoissa, työttömän kriteeri on se, että on rekisteröitynyt työvoimatoimistoon eli on niin kutsuttu työtön työnhakija. Tilastokeskus erittelee omaksi ryhmäksi sen joukon, joka ei ole etsinyt töitä vähintään viimeiseen kuukauteen. Piilotyöttömiä on eniten yli 55-vuotiaiden keskuudessa, mutta suuri osa on myös nuoria.
– Nuorilla erityisesti tyypillisiä syitä ovat opiskelukiireet ja lastenhoito.