Tampereen Veden työmaalla tapahtui toukokuussa 2017 vakava onnettomuus, kun vesiputken liitos irtosi ja putki osui työntekijään. Tilanteessa työntekijän käsivarsi irtosi olkapään seudulta lähes kokonaan, ja tämän olkaluun yläosaan tuli pirstaleinen murtuma.
Lääkärinlausunnon mukaan vamma oli potentiaalisesti hengenvaarallinen, ja se olisi voinut johtaa koko käden menettämiseen. Mies oli vamman vuoksi kolme viikkoa sairaalassa ja työkyvyttömänä kahdeksan kuukautta.
Onnettomuus johtui huonosta tiedonkulusta työmaan urakoitsijoiden välillä. Työmaan pääurakoitsija testasi rakentamaansa vesiputkea ottamatta huomioon sitä, että vaara-alueella, eli putken lähistöllä työskenteli samaan aikaan toisen urakoitsijan työntekijöitä.
Uusi varoitus jäi uupumaan
Työmaan pääurakoitsijana toimineen maanrakennusyrityksen toimitusjohtaja ja työpäällikkö tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Käräjäoikeus katsoi, etteivät heidän varotoimensa olleet riittäviä. Molemmat kiistivät oikeudessa syyllistyneensä rikoksiin.
Pääurakoitsijana toimineen maanrakennusfirman toimitusjohtaja oli ilmoittanut aliurakoitsijalle putken testauksen päivämäärän, mutta ilmoitus oli annettu ennen kuin aliurakoitsija oli saanut tehtäväkseen sivu-urakan samalla työmaalla.
Urakoitsijoilla oli eriävät käsitykset siitä, milloin sivu-urakka oli tarkoitus aloittaa. Aliurakoitsija aloitti työn heti samana päivänä, kun urakka oli työmaapalaverissa annettu. Käräjäoikeuden mukaan pääurakoitsijan edustajien olisi pitänyt ottaa huomioon, että toisen urakoitsijan työ saattaa alkaa heti, ja sen vuoksi antaa uusi varoitus putken testauksesta.
"Syyllisyys ei ollut suuri”
Maanrakennusyrityksen toimitusjohtajalle ja työpäällikölle tuomittiin molemmille 15 päiväsakkoa, joista tuli maksettavaa 705 euroa per henkilö. Lisäksi heidät velvoitettiin yhdessä maksamaan putken töytäisemäksi joutuneelle miehelle 8 000 euron korvaukset tilapäisestä ja kosmeettisesta haitasta sekä maksamaan miehen oikeudenkäyntikulut.
Maanrakennusyritykselle tuomittiin myös 8 000 euron yhteisösakko, koska yhtiön toiminnassa ei noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta.
Syyttäjä vaati myös Tampereen Vedelle ja sen yhdelle vastuuhenkilölle rangaistusta työturvallisuusrikoksesta, mutta nämä syytteet hylättiin. Käräjäoikeus katsoi, ettei vastuu onnettomuudesta ollut Tampereen Vedellä, sillä liikelaitos oli huolehtinut työturvallisuudesta asianmukaisesti nimeämällä turvallisuuskoordinaattorin. Tampereen Veden ja pääurakoitsijan välisillä sopimuksilla työturvallisuudesta huolehtiminen oli annettu urakoitsijan tehtäväksi.
Syyttäjä vaati maanrakennusfirmalle ainakin 15 000–20 000 euron yhteisösakkoa. Rangaistuksia mitattaessa käräjäoikeus otti kuitenkin huomioon, ettei maanrakennusfirman vastuuhenkilöiden syyllisyys ollut suuri, sillä he olivat ilmoittaneet putken testauksesta kertaalleen etukäteen. Käräjäoikeuden mukaan laiminlyönti oli, etteivät he muuttuneessa tilanteessa varmistaneet, mikä tieto aliurakoitsijalla oli.
Pirkanmaan käräjäoikeus antoi ratkaisun asiassa torstaina. Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä siitä voi vielä valittaa hovioikeuteen.