Kurssilla jaettiin ohjeet suomeksi, mutta mies ei osannut kieltä. Käräjäoikeus katsoi, että opettaja oli valinnut harjoitukseen vaarallisen laitteen ja väärinymmärrysten riski oli suuri.
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut koulutuskuntayhtymän opettajan työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta sakkoihin.
Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa oli syksyllä 2018 käynnissä maahanmuuttajille tarkoitettu muutaman viikon kestävä kalusteasentajakurssi. Eräässä harjoitustyössä opiskelijoiden oli opettajan ohjeistuksen mukaan määrä tehdä puukappaleeseen uria pöytä- ja jiirisahalla, jota käytetään puumateriaalien tarkkaan leikkaamiseen.
Ennen turmapäivää opiskelijoilla oli ollut kaksiviikkoinen teoriaopetusjakso.
Syytteen mukaan opettaja oli ottanut koneesta pois suojalaitteet eli jakoveitsen ja yläsuojuksen, jotta opiskelijat kykenivät tekemään kyseisen puun urittamista koskevan harjoituksen. Laitteen kanssa ei tavanomaisesti toimita näin.
Kurssin kieli oli suomi. Opettaja oli käskenyt oppilaita olemaan erityisen varovaisia. Hän oli antanut ohjeet suomeksi, mutta käyttänyt myös jonkin verran englantia.
Yksi opiskelijoista ei osannut kumpaakaan kieltä. Puukappaletta urittaessaan hänen kätensä oli vahingossa osunut käynnissä olevan jiirisahan terään. Hänen sormiinsa tuli murskavammoja, pirstaleisia murtumia, jänne- ja hermovaurioita, kovaa kipua, jäykkyyttä ja tuntopuutoksia.
Vammat vaativat ainakin kolme leikkausta ja lähes vuoden mittaisen sairausloman. Käteen jäi pysyvä haitta.
Mies vaati käräjillä yli 20 000 euron korvauksia.
Lue myös: Tämä Metsälän vakavasta rakennusonnettomuudesta tiedetään nyt – molemmat uhrit suomalaisia miehiä
Opettaja: Oppilas toimi väärin
Opettaja kiisti syytteet. Hänen mukaansa oppilaan turma ei ollut käynyt puun urituksen vaan työn viimeistelyvaiheen aikaan eikä työtä ollut tarkoituskaan viimeistellä kyseisellä koneella.
Oppilas puolestaan ei asiaa selvittäessä osannut kertoa, mitä vaihetta hän oli tekemässä. Opettaja ei ollut paikalla työtilassa, kun turma tapahtui.
Opettaja vetosi siihen, että hän oli opastanut oppilaita turvallisista työtavoista ja varmistanut myös koneen olevan turvallinen. Hänen mukaansa oppilas oli toiminut täysin poikkeuksellisesti ja annettujen ohjeiden vastaisesti.
Käräjäoikeus katsoi, että harjoitustyön toteuttamiseen oli liittynyt suuria riskejä tehtävänannon väärinymmäryksestä eikä kone ollut kyseiseen opetustehtävään tarpeeksi turvallinen.
Vaarana oli esimerkiksi se, että osa opiskelijoista oli jatkanut työtä viimeistelyvaiheeseen, vaikka siitä ei ollut vielä annettu selkeitä ohjeita.
Jiirisaha oli myös lounastauon ajaksi jäänyt käyttövirroiltaan päälle, ilman suojalaitteita ja valvontaa. Myös opettaja piti mahdollisena, että oppilas oli saattanut jäädä käsitykseen, jonka mukaan työtä olisi lounaan jälkeen voinut vapaasti jatkaa vaikkei opettaja ollut vielä paikalla.
Lue myös: Rakennusmies murskaantui betonipaalun alle työmaalla Espoossa
Lähes 6 000 euron korvaukset
Opettaja ei käräjäoikeuden mukaan ollut toiminut tahallisesti. Todistajien mukaan hänet tunnettiin tarkkana ja tunnollisena pitkän linjan ammattilaisena. Oikeus katsoi, että hän oli kuitenkin laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia turvallisuusmääräyksistä sekä rikkonut niitä.
Opettaja ja koulutuskuntayhtymä velvoitettiin yhteisesti korvaamaan miehelle 5 800 euroa kivusta, särystä ja kosmeettisesta haitasta sekä maksamaan 6 000 euroa miehen asianajokuluista.
Opettaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottmauksesta 20 päiväsakkoon, jotka hänen tuloillaan tekivät 500 euroa.
Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.