Eduskunnan istuntokausi käynnistyy tänään ja viikolla eduskunnassa keskustellaan muun muassa budjetista ja rasismista.
Hallituksen viime viikolla antama rasisiminvastainen tiedonanto ei herätä luottamusta oppositiossa, arvioi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne Huomenta Suomessa.
– Itse tiedonannossa on kannatettava perusvire, mutta lopulta se tiivistyy tähän uskottavuuteen ja luottamukseen, ja meidän näkökulmastamme sitä ei ole. Tästä sitten tällä viikolla myös äänestetään.
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Mika Poutala kertoo, että hänestä opposition kanta on yllättävä, sillä hän kokee tiedonannosta tulleen hyvää palautetta, ja olevan hyväksytty sinänsä.
– Ymmärrän toki sen, että tämä on tekstiä, ja teot ovat tekoja, jotka lopulta toki merkitsevät.
Harjanne peräänkuuluttaa tiedonannon ympärillä käytyä keskustelua, joka ei ole vakuuttanut.
– Muun muassa valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on kommentoinut tiedonannon merkitystä perussuomalaiseen politiikkaan, ja kuinka tämä ei missään tapauksessa vaikuta heidän politiikan tekoonsa. Siitä on ikään kuin tehty sen tyyppinen, että mitään tarvetta oman toiminnan reflektointiin ei ole, ja sitä kautta tiedonantoa vähätellään.
Lue myös: Yli 10 000 osoitti mieltä rasismia vastaan Helsingissä – mielenosoittajat kertovat, mikä sai heidät lähtemään mukaan
Talouden sopeuttaminen "epäjohdonmukaista"
Kristillisdemokraattien Peltolan mielestä hallituksen tärkeimpiä hankkeita syksyllä ovat talouden tasapainottamiseen tähtäävät toimet. Hän nostaa esille Kela-korvausten palauttamisen, hoitojonojen pienentämisen sekä lasten ja nuorten terapiatakuun.
Hallituksen julkaistua budjettinsa sitä kritisoitiin siitä, että valtion velanotto jatkuu vaalilupauksista huolimatta. Vihreiden Harjanteen mukaan budjettiin kirjatut tavat talouden sopeuttamiseen ovat epäreiluja ja epäjohdonmukaisia.
– On perusteltua kritisoida hallitusta siitä, että on ikään kuin marssittu vaaleihin sanoen, että nyt loppuu velanotto, ja sitten vallankahvaan päästessä se ei lopukaan. Se osoittaa sen, että aika löyhillä puheilla sitä valtaa lopulta haettiin.
Harjanteen mukaan on reilua kuitenkin myöntää, että Suomen velkaantumiskehityksen pysäyttäminen on hankalaa, eikä se tapahdu hetkessä.
– Talouden sopeuttaminen on tärkeä tavoite myös meillä, mutta viime kädessä kyse on siitä, että etsitään keinot, jotka ovat reilummat ja kestävämmät pidemmällä aikavälillä.
Turkistarhaus puhututtaa
Maanantaina aloitettu turkistarhauksen hallittua alasajoa edistävä kansalaisaloite keräsi 50 000 kannattajaa yöhön mennessä, mikä oli yllättävän nopeaa kristillisdemokraattien Poutalan mielestä. Hänen puolueensa katsoo turkistarhauskysymystä työpaikkojen kautta.
– Siinä on todella tärkeää se, että alalla on työllistävä vaikutus, ja se on työtä. Ymmärrän tavallaan nämä eettiset haasteet, ja mielestäni nyt lähdetään keskustelemaan siitä, onko se mahdollista järkevästi, pitkällä aikavälillä hiljalleen ajaa alas vai ei. Mutta pelkään kyllä työpaikkojen puolesta myös, tämä on tosi kinkkinen asia.
Poutalan mukaan alan hallittu ja alan harjoittajille oikeudenmukainen alasajo ei kuitenkaan ole poissuljettua.
– Tällä hetkellä olen seisonut sen kannalla, että työpaikat ovat arvokkaampia.
Poutala kertoo, ettei henkilökohtaisesti tunne asiaa vahvasti, eikä hänellä ole vahvaa mielipidettä asiasta, mutta lupaa katsoa asiaa monelta kantilta.
Vihreiden Harjanteen mukaan eläinten oikeuksien tarkastelua ei pitäisi keskittää vain turkistarhaukseen, mutta alassa korostuu eläinten lajityypillisen käyttäytymisen mahdottomuus ja turkisten hyödyllisyys.
– Me emme tarvitse turkistuotteita sinänsä erityisemmin mihinkään. Itse asiassa ne myydään käsittääkseni enimmäkseen Kiinan ja Venäjän kaltaisiin maihin. Olin todella iloinen tästä, että tällä tavalla tuli tämä 50 000 täyteen, ja toivon että tämä on kysymys, jota hallituspuolueissa olisi mahdollista tarkastella omantunnon kysymyksenä.
Harjanne kuitenkin epäilee, että muutamat hallituspuolueet tekevät asiasta kysymyksen hallitusyhteistyöstä.
– Toivottavasti turkistarhaus saadaan historiaan tällä kaudella, ja itse aion sen puolesta puhua ja tehdä.