Kouluterveyskyselyn mukaan suurin osa helsinkiläisnuorista on tyytyväisiä elämäänsä ja kokee terveytensä hyväksi. Humalahakuinen juominen ja tupakointi ovat laskussa, mutta toisaalta kannabiskokeilut ovat lisääntyneet.
Joka kolmas ammattikoululainen ja joka neljäs lukiolainen kertoi kokeilleensa kannabista ainakin kerran.
– Isossa kaupungissa erilaisia päihteitä liikkuu, kannabis on arkipäiväistynyt eikä sitä enää ihmetellä. Meillä on vielä työtä tehtävänä, sanoo opiskelijahuollon päällikkö Christer Nyberg Helsingin kaupungilta.
Pop-kulttuurin vaikutus näkyy
Stadin ammattiopistossa tekstiilialaa opiskeleva Heli Puustinen sanoo, että suhtautuminen päihteitä kohtaan on melko rentoa hänen kaveripiirissään. Sitä ei paheksuta, mutta ketään ei toisaalta painostetakaan käyttämään. Pääkaupungissa nuorten suhtautuminen muiden kannabiksen käyttöä kohtaan oli muuta maata sallivampi.
– Se on lähtenyt Amerikasta tulemaan ja se on pop-kulttuurissa sellainen juttu jota käytetään. Lisäksi kannabis on laillistettu monessa maassa. Se on kaikilla tiedossa eikä ole mikään yllätys, sanoo Puustinen.
– Uskon monen ajattelevan asiaa sen kautta, että ihmisellä pitää olla oikeus päättää mitä tekee elämällään, sanoo puolestaan hiusalan opiskelija Miranda Suuronen.
"Kyllähän kadulla tulee huuteluja"
Kouluterveyskyselyssä selvisi myös, että varsinkin tytöt joutuvat Helsingissä entistä useammin seksuaalisen ahdistelun kohteeksi julkisilla paikoilla ja verkossa. Esimerkiksi lukiolaistytöistä 40 prosenttia oli kokenut ahdistelua vuoden aikana.
– Kyllähän kadulla tulee huuteluja jos on yhtään laittautuneempi. Porukka kiinnittää huomiota ja autoista tööttäillään. Mutta ei sitä joka päivä tapahdu ainakaan mulle, sanoo heli Puustinen.
Christer Nyberg muistuttaa, että ahdistelu ei välttämättä ole lisääntynyt, vaan nuoret ilmoittavat siitä entistä avoimemmin.
– Aihe on ollut paljon pinnalla ja pitää toivoa että häirintätapaukset eivät ole lisääntyneet vaan niihin on kiinnitetty huomiota ja niihin osataan hakea apua paremmin.