Finanssialan keskusliiton mukaan melko harva ottaa asuntolainaa hankkiessaan lainaturvaa nimenomaan työttömyyden varalta. Talouden asiantuntijat neuvovat lainallisia ottamaan pankkiin yhteyttä nopeasti, jos työttömyys uhkaa.
Tilastot viime vuosilta kertovat, että noin kolmasosa asuntolainan ottajista ottaa jonkin lainaturvan. Heistä vajaa puolet ottaa turvan nimenomaan työttömyyden varalle.
– Yleisimmin lainaturva otetaan kuoleman tai työkyvyttömyyden varalle, sanoo johtaja Kaija Erjanti Finanssialan keskusliitosta.
Erjannin mukaan talouskriisiuutisointi vaikuttaa lainaturvan ottamiseen jonkin verran.
– Lainaturvien määrä on pysynyt viime vuosina samalla tasolla, mutta aina niiden ottaminen lisääntyy jonkin verran, kun julkisuudessa puhutaan talouskriisistä.
Neuvottelutaidot kullankalliit
Erjanti kehottaa asiakkaita ottamaan pankkiin yhteyttä heti, kun tieto työttömyydestä tulee.
– Mahdollisimman pian kannattaa neuvotella mahdollisista lainanhoitojärjestelyistä, ettei tule tilannetta että maksuja jää rästiin, sanoo Erjanti.
Johtaja Erik Siren Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:stä muistuttaa, että kaikki ehdot on muistettava dokumentoida lainanottovaiheessa.
– Jos esimerkiksi lyhennysvapaista kuukausista on sovittu ja siitä on mustaa valkoisella, silloin mennään sopimuksen mukaan, sanoo Siren.
– Asunnon osto on iso tilanne, ja siinä voi innoissaan ja epähuomiossa jotakin unohtaa. Siksi näitä asioita kannattaa miettiä ennen lainapapereiden allekirjoitusta, sanoo Siren.
Ehdot vaihtelevat
Lainaturvan ehdot vaihtelevat suurestikin pankin, vakuutusyhtiön sekä asiakkaan ja pankin neuvotteleman sopimuksen mukaan.
– Ehdot pitää katsoa tarkkaan vakuutusta ottaessa. Vakuutus saattaa esimerkiksi vuoden ajalta hoitaa lainankustannukset, jos on työttömänä. Siinä on rajattu aika, kuinka pitkältä ajalta sopimuksen mukaisen korvauksen voi saada, sanoo Erjanti.
Hän sanoo, että työttömäksi jäänyt voi ilman lainaturvavakuutustakin neuvotella pankin kanssa lyhennysvapaita kuukausia. Pankit saattavat myöntää täysin lyhennysvapaita kuukausia tai pidentää laina-aikaa niin, että kuukausierä pienentyy.
Lopulta mikään lainaturva ei ole niin kattava, että se auttaisi pitämään omistusasunnon, jos tulot putoavat pitkäksi ajaksi.
– Julmimmillaan se menee niin, että jos ei pysty lainaa hoitamaan, alkaa pankki sitä periä. Jos rahaa ei ole, sitten pitää miettiä myykö asunnon, vaihtaako halvempaan vai meneekö vuokralle, sanoo Siren Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta.
(MTV3)