Työttömyyskassoissa paineet jäsenmaksujen korottamiseen ovat hellittäneet, kun työttömyys on vähentynyt. Jäsenmaksuja on alennettu neljässä kassassa tänä vuonna ja vain kolme kassaa on korottanut maksuja. Käänne on selvä, sillä aiempina vuosina jopa 19 työttömyyskassaa on joutunut korottamaan jäsenmaksujaan.
Käytännössä työttömyyskassan jäsenmaksu peritään usein suoraan palkasta, ammattiliiton jäsenmaksun yhteydessä.
Ne, jotka eivät kuulu mihinkään ammattiliittoon, maksavat työttömyyskassan jäsenmaksun itse.
Esimerkiksi ERTOn jäsenmaksu on 1,38 prosenttia bruttopalkasta, vähintään 11,50 euroa ja enintään 45 euroa kuukaudessa. ERTOn työttömyyskassan jäsenmaksu on tänä vuonna tasan 11 euroa kuukaudessa.
Rakennusalalla käänne parempaan tapahtui jo muutama vuosi sitten ja kassan jäsenmaksut ovat laskeneet parina vuonna peräkkäin. Suunta näyttää jatkuvan myös ensi vuonna.
– Tiputettiin viime vuoden 0,63 prosentista 0,60 prosenttiin ja vakaa tarkoitus olisi, että putoaa myös seuraavana vuonna, sanoo Rakennusalan työttömyyskassan kassanjohtaja Jan Peltonen.
Työttömyyskassojen jäsenmaksut 2
Tänä vuonna jäsenmaksua on laskettu myös Metallityöväenliiton, Erikoiskoulutettujen ja Erityisalojen Toimihenkilöiden ERTOn kassoissa: ERTOn kassassa peräti 23 prosenttia, eli 14,25 eurosta tasan 11 euroon kuukaudessa.
Roiman alennuksen taustalla on edellisen vuoden iso korotus, jolla kassa paransi liian heikkoa vakavaraisuuttaan.
– Kassalla pitää olla tämmönen puskuri, että pärjätään ilman jäsenmaksua yhden vuoden ajan ja ERTOn työttömyyskassa on ollut joitakin vuosia alle sen sadan prosentin, sanoo ERTOn työttömyyskassan kassanjohtaja Esa Kivistö.
Nyt puskuri riittää ja maksua voitiin laskea. Lisäksi näyttää siltä, että kulujen lasku jatkuu tänä vuonna.
– Tammikuun etuusmenot olivat 10 prosenttia pienemmät kuin viime vuoden tammikuussa.
Työttömyyskassat jäsenmaksut 1
Työttömyyskassa Prossa tilanne on myös helpottanut vaikeiden vuosien jälkeen.
– Kassan etuusmenot pienenivät viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna 12,9 prosenttia eli kassa maksoi 20,9 miljoonaa euroa vähemmän etuuksia kuin vuonna 2015, kertoo Pro-kassan kassanjohtaja Mervi Ruokola.
Haastavat vuodet alkoivat heti finassikriisin alussa 2009. Käytännössä tilanne oli sama kuin ERTOnkin kassassa. Puskuri suli, kun työttömyys kasvoi.
– Pitkään jatkunut korkea työttömyys söi kassan tasoitusrahastoa ja olemme joutuneet nostamaan jäsenmaksua, niin että kassan talous pysyy vakavaraisena.
Vuonna 2009 työttömyyskassa Pron jäsenmaksu oli 7 euroa kuussa. Se on vähitellen noussut 12,50 euroon.
Nyt tilanne näyttää paremmalta. Tänä vuonna kassan maksu pysyi ennallaan ja päätökset ensi vuodesta tehdään syksyllä.
– Keväästä 2015 alkanut maltillinen työttömyyden väheneminen on jatkunut tasaisesti kuukausittain. Kassan jäsenten toimialoilla ei ole tällä hetkellä näköpiirissä mitään isoja yt-menettelyjä ja sitä kautta tulossa olevia irtisanomisia.
– Päinvastoin etenkin Länsi-Suomessa teollisuudella menee hyvin ja on syntynyt uusia työpaikkoja meidän jäsenten toimialoilla.
Yrittäjien työttömyyskassat
TOINEN LAATIKKO???
Kuten oheisista taulukoista näkyy kassojen jäsenmaksuissa on isoja eroa.
Edullisin on Lääkäriliiton kassa, 23 euroa vuodessa. Kiinteää maksua perivistä kassoista kallein on luovien alojen työttömyysturvaan erikoistunut Finka, jonka vuosimaksu on 174 euroa.
Prosenttipohjaisissa jäsenmaksuissa tulot tietysti vaikuttavat maksuun. Esimerkiksi Rakennuskassassa maksu on tonnin kuukausipalkalla 72 euroa vuodessa. Neljän tonnin kuukausituloilla maksu nousee liki 288 euroon vuodessa.
Katso tästä kaikkien kassojen jäsenmaksuperusteet ja jäsenmaksut tuloluokittain.