Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) toteaa MTV:n Uutisextran haastattelussa, että valtion omistamissa pörssiyhtiöissä, Fortumissa ja Nesteessä, ollaan pahasti muista vastaavanlaisista yhtiöistä jäljessä, mitä tulee hallituspalkkioihin.
– Tämä on jatkunut jo vuosia, jopa kymmeniä vuosia, koska Nesteen kohdalla palkkiot ovat olleet ennallaan jo vuodesta 2008 ja Fortumin osalta vuodelta 2012, sanoo Tytti Tuppurainen.
Tuppurainen ei ota suoranaisesti kantaa palkkioiden suuruuteen, mutta se että niille ei ole tehty mitään hän näkee ongelmana. Palkkioiden pitäisi olla yhtäältä kohtuullisia, mutta samalla kuitenkin myös kilpailukykyisiä. Jos palkkiot ovat liian matalia on vaikeaa saada päteviä henkilöitä yrityksen johtoon.
– Jos verrataan vaikka Nesteen hallituksen puheenjohtajan palkkiota vastaaviin yrityksiin, jos otetaan vaikka Wärtsilä, Sampo, Nokia tai UPM, niin se ero on lähes 150 prosenttia.
Tuppurainen ei ota kantaa siihen, miten paljon ja missä vaiheessa palkkioita lähdetään nostamaan. Koronatilanteen takia Tuppurainen on lähettänyt kirjeen kaikille valtion yhtiöille ja pörssiyhtiöille, ja kehottanut malttiin. Tilanteen Fortumissa ja Nesteessä täytyy kuitenkin lähiaikoina muuttua.
Palkkioiden oltava kilpailukykyiset
Yhteiskunnallinen keskustelu kääntyy herkästi vastaan, jos esitetään palkkioiden nostamista, ja tämä on vaikuttanut siihen, että poliitikot ovat jopa estäneet palkkioiden nostamista. Tuppuraisen mukaan nykyinen hallituksen on tarkoitus nostaa hallituspalkkioita.
– Meillä on yksimielisesti valtioneuvostossa hyväksytty valtion omistajaohjauksen periaatepäätös, jossa on todettu, että hallitusten palkkiot on oltava kilpailukykyisiä. Mutta en usko, että pörssiyhtiöissäkään kun on kysymyksessä valtioenemmistöomisteinen tai sellainen yhtiö, jossa valtiolla on määräävä asema, koskaan yletään sinne markkinoiden kärkitasolle saati markkinajohtajaksi.
Tuppurainen painottaa, että kyse ei ole verovaroista, kun nostetaan Nesteen ja Fortumin hallitusjäsenten palkkioita.
– Kun puhumme näiden kahden pörssiyhtiön palkkioista, silloin ei olla veronmaksajien kukkarolla, vaan nämä palkkiot nostetaan yhtiön omista varoista.