Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan virasta pidätetty Tytti Yli-Viikari asteli tänään eduskunnan kansliatoimikunnan kuultavaksi. Aiheena ovat Yli-Viikarin edellytykset jatkaa virassaan. Valtiotalouden tarkastusviraston pääjohtajan irtisanominen olisi tapahtuessaan historiallinen ja poikkeuksellinen tapaus.
Eduskunnan tarkastusvaltiokunnan jäsen Pauli Kiuru (kok.) kuvailee tapausta tärkeäksi, koska siihen kytkeytyy kansalaisten luottamus valtionhallintoon ja valtion varojen käyttöön. Aiemmin tarkastusvaliokunta teki Yli-Viikarin toimista 20 sivun mietinnön, jota Kiuru luonnehtii sävyltään poikkeuksellisen tiukaksi.
– Ei niitä joitain asioita voi tiukemmin sanoa, Kiuru sanoo.
Lue myös: Näin Tytti Yli-Viikari asteli eduskunnan kansliatoimikunnan kuultavaksi – lausui toimittajille vain huomenet
Kiuru: Valtaosa matkalaskuista oli puutteellisia tai virheellisiä
Mietinnössä otettiin Kiurun mukaan kantaa muun muassa hyvään hallintoon, matkustamiseen ja lentobonuspisteiden käyttöön. Kiurun muistikuvan mukaan 75 prosenttia pääjohtajan matkakuluista ja kululaskutuksista oli puutteellisia ja osin virheellisiä esimerkiksi kuittien puuttumisen vuoksi.
– Ei noudateta edes omia ohjeita, Kiuru kuvailee.
Yhtenä ongelmana hän nostaa sen, että pääjohtajan laskut on hyväksytetty tämän alaisella. Kiuru katsoo, että tällainen "yksi yli muiden" -tilanne ei ole toimiva.
Mietinnössä todetaan myös, että Yli-Viikari on vakavalla tavalla heikentänyt luottamusta Valtiontalouden tarkastusviraston toimintaan. Kiuru kertoo, että VTV:n henkilökunta on kokenut jopa suoranaista häpeää työstään viraston maineen menemisen takia.
Lue myös: VTV:n hyllytetty pääjohtaja Yli-Viikari: Tarkastusvaliokunta ei tuonut mietinnössään ilmi menoihin liittyviä väärinkäytöksiä
Olisi ensimmäinen tapaus itsenäisen Suomen historiassa
Valtiotalouden tarkastusviraston pääjohtajan irtisanominen olisi yleisemmälläkin tasolla historiallinen ja poikkeuksellinen tapaus Suomen historiassa.
Kiuru kertoo, että eduskunta nimittää vain muutamia henkilöitä virkoihinsa, ja VTV:n pääjohtaja on näistä yksi. Näitä tehtäviä hoitaneita ei ole aiemmin ollut tarpeen erottaa.
– Se olisi ensimmäinen tapaus itsenäisen Suomen historiassa, Kiuru kuvailee.
Viikaria kuullaan paraikaa eduskunnan kansliatoimikunnassa, joka on muodollisesti VTV:n pääjohtajan työnantaja.