Tarkastusvaliokunnan mukaan pääjohtajan toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta VTV:n toimintaan.
Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) virasta pidätetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin mielestä eduskunnan tarkastusvaliokunta ei tuonut mietinnössään ilmi menoihin liittyviä väärinkäytöksiä.
Yli-Viikari lähetti tiistaina STT:lle lyhyen tiedotteen vastauksena valiokunnan mietintöön. Siinä hän sanoo, että kaikki mietinnössä käsitellyt pääjohtajan menot on hyväksytty virastossa asianmukaisesti niitä koskevien ohjeiden mukaisesti.
Valiokunta sai tänään valmiiksi viraston taloudenhoitoon liittyvän selvityksensä. Mietinnössä valiokunta katsoi, että pääjohtajan toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta VTV:n omaan toimintaan ja julkikuvaan.
– Kyse on pääjohtajan laskuihin liittyvistä epäselvyyksistä ja suoranaisesta ohjeiden vastaisesta toiminnasta, puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kertoi valiokunnan tekemistä havainnoista.
Valiokunta kiinnitti huomiota pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteellisuuteen ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin. Pääjohtajan matkasuunnitelmia se piti puutteellisina kulujen esittämisen osalta ja siten selkeästi viraston matkustusohjeistuksen vastaisina.
Lue myös: Yli-Viikarin matkakulut olivat viidessä vuodessa lähes 190 000 euroa – pääjohtaja jätti vastaamatta kysymykseen lentopisteiden käytöstä
Ei vastausta jatkokysymyksiin
Mietinnön mukaan Yli-Viikarin toiminta on rikkonut myös muita valtionhallinnon suosituksia ja hyvää hallintotapaa.
– Aineistosta ilmenee myös, että pääjohtaja on hyväksynyt itse joitakin menoja, joissa hän on ollut itse aiheuttamassa asianomaista kulua. Tällaista tulisi välttää, eikä se valiokunnan mielestä kuulu hyvään hallintotapaan, valiokunta kirjoitti mietinnössään.
Toisaalla mietintö otti kantaa pääjohtajan viestintää varten käytettyihin kampaamokuluihin.
– Kampaamo- ja stailauspalveluista aiheutuvat kulut eivät palvelukeskuksen ja valtiovarainministeriön suosituksen mukaan ole sellaisia menoja, joita olisi perusteltua maksaa viraston toimintamenoista, mietinnössä kirjoitetaan.
Yli-Viikari ei vastannut STT:n esittämiin tarkentaviin kysymyksiin, mukaan lukien hänen jatkoonsa viraston johtajana. Hän kertoo tiedotteessa perehtyväänsä mietintöön huolella.
– Tutustun paraikaa vielä lähemmin mietintöön, enkä tässä vaiheessa kommentoi tämän enempää, Yli-Viikari vastasi.
Poliisitutkinta käynnissä
Mietinnössä on myös pyritty selvittämään, miten Yli-Viikari on käyttänyt virkamatkoilta kertyneitä lentoyhtiön etupisteitä.
Mietinnön mukaan Yli-Viikari käytti yli 187 000 euroa matkakuluihin viidessä vuodessa. Noin puolet kuluista näistä vuosien 2016–2020 kuluista on liittynyt eurooppalaisen tarkastusalan kattojärjestön hallintokomitean tehtäviin. Kaikkien matkojen kokonaiskesto on ollut noin 11 kuukauden verran.
Valiokunnan selvitysten mukaan lentopisteitä ei ole käytetty pääjohtajan virkamatkojen yhteydessä, joten on epäselvää, ovatko ne kokonaan käyttämättä vai onko Yli-Viikari käyttänyt niitä esimerkiksi henkilökohtaisesti.
– Pääjohtaja on vastannut, että Finnair Plus -tilin tiedot ovat henkilökohtaisia, ne eivät ole julkisia tietoja, eikä hänellä ole velvollisuutta vastata niitä koskeviin kysymyksiin, valiokunta kertoo mietinnössään.
Valiokunta pitää Yli-Viikarin vaikenemista valitettavana sekä tarkastusviraston oman toiminnan uskottavuutta horjuttavana.
Mietintö ottaa myös kantaa työsopimukseen, jonka myötä tarkastusviraston eläköityvälle ylitarkastajalle maksettiin noin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta. Sopimuksen myötä viraston maksettavaksi tuli runsaat 61 000 euroa. Eduskunnan oikeusasiamies totesi työsopimuksen lainvastaiseksi viime joulukuussa.
Poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia lentopisteisiin ja eläköitymissopimukseen liittyen. Eduskunnan kansliatoimikunta on pidättänyt Yli-Viikarin virasta rikostutkinnan ajaksi.
Yli-Viikari on valittanut hyllytyksestään Helsingin hallinto-oikeuteen lainvastaisena. Hänen mukaansa virasta pidättämisen syynä ei ollut meneillään oleva poliisitutkinta vaan julkisuuden synnyttämä paine.
Juttua päivitetty kauttaaltaan 15.6.2021 klo 18.16.