Tytti Yli-Viikari sai sakkotuomion – näin VTV:n uusi pääjohtaja kommentoi Yli-Viikarin mahdollisuutta palata virkaansa

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entiselle pääjohtajalle Tytti Yli-Viikarille tämän virkarikossyytteistä.

Yli-Viikari tuomittiin virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta 80 päiväsakon rangaistukseen.

Vika-aseman väärinkäyttö koski Yli-Viikarin tekemää virkasuhteen päättymissopimusta. Virkavelvollisuuden rikkominen ja kavallus koskivat Yli-Viikarin lentopisteiden käyttö henkilökohtaisiin matkoihinsa.

Koska Yli-Viikaria ei tuomittu vankeusrangaistukseen, eivät edellytykset hänen viraltapanoonsa täyttyneet.

Virkasuhteen päätössopimus oli laiton

Yli-Viikarin lisäksi tuomion sai VTV:n silloinen hallintojohtajana Mikko Koiranen, joka osallistui virkasuhteen päättämissopimuksen tekoon. Hän sai 30 päiväsakkoa ja hänen rangaistustaan kohtuullistettiin asian saaman julkisuuden vuoksi. Vastaavaa kohtuullistamista ei Yli-Viikari saanut. Kummankin katsottiin toimineen tahallisesti.

Käräjäoikeus katsoo, että virkasuhteen päätössopimus oli lainvaistainen, eivätkä Koiranen ja Yli-Viikari voineet sopia laissa kiellettyä sopimusta. 

– Sopimuksen tekemisellä tavoiteltuna hyötynä VTV:n kannalta oli pidettävä sitä, että mainittuun ylitarkastajaan ei ollut haluttu kohdistaa lainmukaisia virkamiesoikeudellisia tai työnjohdollisia taikka työtä ohjaavia, esimiesten aikaa vaativia toimia, vaan hänen kanssaan oli tehty lainvastainen ja selkeästi harkintavallan rajat ylittävä sopimus, jolla virkamiehen työnteko oli päättynyt, mutta palkanmaksu jatkunut vielä lähes kahden vuoden ajan, käräjäoikeuden tiedotteessa todetaan.

Oikeus katsoi, ettei teolla aiheutettu VTV:lle vahinkoa, eikä se ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Lentopisteet kuuluivat VTV:lle

Yli-Viikarille oli vaadittu ensisijaisesti tuomiota lentopisteasiassa maksuvälinepetoksesta, mutta syyte hylättiin. Yli-Viikarin katsottiin olleen Finnair Plus -pisteiden laillinen haltija, joten kyse ei voinut olla maksuvälinepetoksesta. Pisteiden kuitenkin katsottiin olevan VTV:n omistamaa irtainta omaisuutta, joten asiassa katsottiin tapahtuneen kavallus.

– VTV:n toiminnassa noudatettavien ohjeiden ja määräysten perusteella oli ollut yksiselitteisesti selvää, että virkamies ei saa käyttää virkamatkoista kertyneitä bonuspisteitä ja asiakasetuja omiin tarkoituksiinsa, vaan että ne tulee hyödyntää virkamatkojen yhteydessä, käräjäoikeus kertoo tiedotteessa.

Yli-Viikari tuomittiin kavalluksen osalta menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 4 528 euroa.

Hyllytetty pestistään ylijohtajana

Yli-Viikarin irtisanomisaika VTV:n pääjohtajan tehtävästä loppui joulukuun lopussa. Sen jälkeen hänet pidätettiin myös virastaan VTV:n ylijohtajana. Virantoimituksesta pidttäminen on voimassa käräjäoikeuden päätökseen asti. Kun Yli-Viikaria ei määrätty viraltapantavaksi, on hänellä mahdollisuus palata ylijohtajan virkaansa.

VTV:n pääjohtaja Sami Yläoutinen kertoo, että hän ei ole vielä keskustellut Yli-Viikarin kanssa tilanteesta, eikä siksi voi kommentoida asiaa enempää.

– Tämä pitkään jatkunut tilanne on ollut VTV:n henkilöstölle erittäin raskas. On hyvä, että asiassa on saatu tuomioistuimen ratkaisu. Me perehdymme ratkaisuun ja tarkastelemme tilannetta sen jälkeen, Yläoutinen kertoo.

Juttua korjattu 28.1.2022: Korjattu rikosnimikkeitä.
Juttua päivitetty ja otsikkoa muutettu 28.1.2022: Lisätty Yläoutisen kommentit asiaan.

Lue myös:

    Uusimmat