Hovioikeuden mukaan Yli-Viikarin lainvastainen toiminta oli ollut pitkäkestoista, toistuvaa ja erityisen moitittavaa.
Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari ei vielä tiedä, aikooko hän hakea korkeimmasta oikeudesta valituslupaa hovituomioonsa.
Helsingin hovioikeus kiristi torstaina Yli-Viikarin rangaistusta virkarikoksista ja kavalluksesta. Hovioikeus tuomitsi Yli-Viikarin yli kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen, kun käräjiltä hän oli saanut sakkoja.
– Kun lähdin hovioikeusprosessiin, olin toiveikas siitä, että kokonaisuutta katsottaisiin ehkä mittasuhteet tarkemmin ymmärtäen kuin mitä käräjäoikeusvaiheessa oli tehty. Olen tietysti pettynyt, että näin ei käynyt, Yli-Viikari sanoi STT:lle.
Hän kertoi perehtyvänsä tuomioon rauhassa asianajajansa kanssa.
– Nyt on vielä liian varhaista kommentoida sen enempää. Hyvin pitkiähän nämä prosessit ovat, ja se tietysti vaikuttaa siihen kokonaisharkintaan, että minkälaisessa tilanteessa on ja mitä sitten voisi enää toivoa jatkoprosessista.
Ei piitannut selvistä määräyksistä
Tuomio virka-aseman väärinkäyttämisestä koski sopimusta, jolla eräälle VTV:n ylitarkastajalle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle jäämistä. Siitä tuomittiin myös tekoaikaan VTV:ssä hallintojohtajana toiminut Mikko Koiranen.
Hovioikeus katsoi näytetyksi, että Yli-Viikari ja Koiranen eivät olleet tavoitelleet hyötyä itselleen vaan olivat pyrkineet ratkaisemaan pitkään jatkuneet virkamiehen työsuorituksiin liittyneet ongelmat viraston edun mukaisesti.
Hovi piti kuitenkin heidän menettelyään erityisen moitittavaa, koska huolimatta heidän asemistaan ja tehtävistään VTV:ssä he eivät oikeuden mukaan pyrkineet selvittämään päättämissopimuksen lainmukaisuutta.
Yli-Viikari tuomittiin myös virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta liittyen hänen virkamatkoilta saamiensa lentopisteiden käyttöön yksityismatkoihin. Hovioikeuden mukaan sakkorangaistus ei ollut Yli-Viikarille riittävä muun muassa siksi, että hänen menettelynsä oli hovin mukaan ollut pitkäkestoista ja toistuvaa. Hovioikeus katsoi, että Yli-Viikarin toiminta oli ollut myös erityisen moitittavaa ottaen huomioon hänen asemansa sekä piittaamattomuutensa selvistä määräyksistä.
Rangaistusta lieventävänä seikkana oikeus huomioi, että virka-aseman väärinkäyttämisen osalta teosta oli kulunut pitkä aika. Näin ollen se tuomitsi Yli-Viikarin kolmen kuukauden ja kymmenen päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.
Lisäksi hovi tuomitsi hänet pantavaksi viralta ylijohtajan virasta. Oikeuden mukaan Yli-Viikarin syyksi luetut rikokset osoittavat hänet ilmeisen sopimattomaksi olemaan virkamiehenä.
Julkisuus lievensi hallintojohtajan rangaistusta
Myös Koirasen rangaistus koveni hovissa. Hovioikeus tuomitsi hänet 50 päiväsakkoon, kun käräjiltä rangaistus oli ollut 40 päiväsakkoa.
Hovioikeuden mukaan aiempi sakkorangaistus oli liian alhainen, kun otettiin huomioon menettelyn moitittavuus sekä hallintojohtajan keskeinen asema päättämissopimusta koskevan asian valmistelussa. Hovi huomioi kuitenkin rangaistusta lieventävänä seikkana rikoksesta kuluneen pitkän ajan ja rikoksen saaman poikkeuksellisen laajan julkisuuden.
Yli-Viikari sittemmin irtisanottiin VTV:stä. Hän valitti potkuistaan Helsingin hallinto-oikeuteen, joka helmikuussa hylkäsi valitukset. Yli-Viikari on hakenut asiassa valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.