Ukkosrintama rojautti kaatosateen Mikkelin keskustaan – "Vakava ja harvinainen tilanne"

Mikkelin keskustaan osui ärhäkkä ukkosrintama iltapäivällä. Myräkän tuoma kaatosade sai katuja ja rakennusten kellarikerroksia tulvimaan.

Mikkelin rankkasade ei ole työllistänyt pelastuslaitosta enää keskiviikkoaamuna. Päivystävä palomestari Joona Myyryläinen kertoo STT:lle, että pelastustyöt on saatu päätökseen kahden aikaan yöllä. Parhaimmillaan hän arvioi hälytysajossa olleen viisitoista yksikköä.

Etelä-Savon pelastuslaitos sai useita tehtäviä tiistai-iltapäivästä ukkoskuuron aiheuttamien tuhojen takia, ja vesi tulvi muun muassa kaupungin sairaalan kahteen ensimmäiseen kerrokseen. Etelä-Savon hyvinvointialue tiedotti tapauksen voivan vaikuttaa sairaalan toimintaan.

Päivystävä palomestari Eero Aho kertoi STT:lle, että tilanne oli alkuillasta sekä harvinainen että vakava. Etelä-Savon pelastuslaitoksella oli noin kello 16 alkaen useita kymmeniä vahingontorjunnan tehtäviä.

Tehtävät ovat olleet pääasiassa rakennuksiin tulvineen veden aiheuttamia. Osassa niistä vesivahingot ovat pelastuslaitoksen mukaan mittavia.

Palomestari Aho kertoi, että vettä tulvi esimerkiksi keskustan kauppakeskuksen ja keskussairaalan kellarikerrokseen.

Keskussairaala tiedotti illalla, että tulvat ovat aiheuttaneet mittavia vahinkoja sairaalan kampuksella. Vahingontorjunnan odotettiin jatkuvan sairaalalla läpi yön.

Keskussairaalan mukaan sen päivystys toimii, mutta potilassiirroissa on hitautta, mikä voi aiheuttaa ruuhkautumista. Potilailla ei kuitenkaan ole akuuttia hätää tulvavahinkojen vuoksi.

Raju mutta paikallinen myräkkä

Mikkeliin sataneesta vesimäärästä kertoo palomestari Ahon mukaan se, että ainakin yhdellä alavalla kohdalla on kellunut kadulla auto.

Pelastuslaitoksen mukaan näin raju kaatosade on hyvin harvinainen. Tiistain sade ei osunut laajalle alueelle vaan oli varsin paikallinen. Kovin sade sattui kuitenkin osumaan juuri Mikkelin keskustaan.

Iltakahdeksalta pelastuslaitokselta ei osattu arvioida, kuinka monta millimetriä vettä saderyöpyssä Mikkeliin satoi.

Joidenkin Mikkelin katujen liikenne oli vesimassojen vuoksi ainakin paikoin poikki. Siitä huolimatta liikenneonnettomuuksia ei ollut tullut kaupungissa pelastuslaitoksen tietoon ennen iltakahdeksaa.

Lue myös:

    Uusimmat