Ukraina kaappasi Venäjältä tyhjiöpommeja tulittavan "paahtavan auringon" – nimettiin kuolleen komentajan kunniaksi

Ukrainan armeija on julkaissut videon, jossa se sanoo näkyvän, miten TOS-1A-raketinheitin väitetysti tulittaa venäläisasemia.

Videosta tekee poikkeuksellisen se, että venäläistä TOS-1A-raketinheitintä käyttävät videolla Ukrainan mukaan heidän omat joukkonsa.

Videon kuvausaikaa ja paikkaa ei ole vahvistettu. 

Ukrainan mukaan video kuvattiin Itä-Ukrainan Luhanskin alueen Kreminnan kaupungin lähettyvillä. Yhdysvaltain rahoittaman Radio Free Europe -median mukaan video on kuvattu 7. päivä heinäkuuta.

Videolla näkyvän raketinheittimen lavetin kylkeen on kirjoitettu pataljoonan menehtyneen komentajan, Dmytro Kotsyubaylon, kunniaksi sanat ”Da Vinci”, joka oli hänen komentamansa joukko-osaston kutsumanimi.

Pataljoonan lempinimi on napattu melkoisella varmuudella tieteilijä ja taitelija Leonardo Da Vincilta, joka eli 1400–1500-luvuilla.

Da Vinci -pataljoonan komentaja Kotsyubaylo kuoli Bahmutissa 7. maaliskuuta.

TOS-1A tulittaa tyhjiöpommeja

TOS-1-sarjan raketinheittimet tunnetaan erityisesti siitä, että ne ampuvat termobaarisia pommeja. 

Lempinimeltään TOS-1 on "Buratino", joka on venäläinen versio Pinokkiosta. Lempinimi tulee järjestelmän suuresta nenämäisestä etuosasta. TOS-1A taas on saanut kutsumanimen "paahtava aurinko".

Termobaaristen pommien räjähtäessä bensa ja ilma sekoittuvat tuhoisin seurauksin. Toisinaan niitä kutsutaan "tyhjiöpommeiksi", sillä ne imevät hapen ympäröivästä ilmasta.

TOS-1:n ja TOS-1A:n eroavat kantaman ja tähtäysjärjestelmän suhteen. A-malli on kehittyneempi.

TOS-1-järjestelmät ovat kiinni T-72-panssarivaunun rungossa. Tankin torni on käytännössä korvattu ohjuslavetilla. Niin sanotusti täyslaidallinen sisältää 24 kappaletta 220 millimetrisiä raketteja, joilla pystytään kerralla kattamaan noin 200 kertaa 400 metrinen alue.

Venäjä on käyttänyt termobaarisia räjähteitä jo 1980-luvulla Afganistanissa sekä myöhemmin Tshetsheniassa ja Syyriassa. Sitä pidetään osin myös psykologisena aseena, jolla on tuhovaikutuksen lisäksi moraalinen vaikutus.

Termobaarisia räjähteitä ei aina pidetä niin sanotusti tavanomaisina ammuksina. Useat järjestöt ovat tuominneet niiden käytön. Ruotsi, Sveitsi ja Meksiko esittivät YK:ssa termobaaristen aseiden kieltoa vuonna 1980. Esitys hylättiin.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat