Videot paljastavat tuhoisan aseen käytön: Venäjä iskee Bahmutissa nyt termobaarisilla pommeilla

Venäjän on videoitu käyttävän termobaarisia pommeja ampuvia TOS-1 tai TOS-1A -asejärjestelmiä Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutissa.

Videoiden perusteella vaikuttaa siltä, että termobaarisilla pommeilla on isketty kaupunkiympäristössä. Venäjä ja Ukraina ovat taistelleet kuukausien ajan sekä Bahmutin kaupungissa että sen ympäristössä.

Bahmutissa TOS-1A-raketinheittimet ovat mahdollisesti Venäjän laskuvarjojääkärien käytössä, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan tiedossa on, että viime aikoina Venäjän laskuvarjojääkärit ovat saaneet käyttöönsä TOS-1A-järjestelmiä. Varmuutta siitä, kenen alaisuudessa Bahmutissa operoivat termobaariset aseet ovat, ei ole.

Ainakin 76. ja 106. kaartin laskuvarjodivisioonan tiedetään taistelevan yhdessä Wagner-palkkasotilasryhmän kanssa Bahmutissa.

TOS-1A-raketinheittimet ovat Venäjän tunnetussa sotilasorganisaatiossa sotilaspiiri-tason aseita, jotka eivät siis oletusarvoisesti kuulu yksittäisten divisioonien vakioaseistukseen.

Ajatushautomo ISW katsoo, etteivät TOS-1A-raketinheittimet tuo ratkaisevaa etua hyökkääville venäläisjoukoille. Etua niistä todennäköisesti kuitenkin on, kirjoittaa sotilasasiantuntija Rob Lee Twitterissä.

– Valitettavasti nämä ovat erittäin tehokkaita aseita kaupunkiympäristössä, jopa hyvin linnoitettuja asemia vastaan, Lee katsoo.

Imee hapen ja luo paineaallon

Bahmut ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun Venäjä käyttää termobaarisia pommeja Ukrainassa. Osa aiemmistakin käyttökerroista on kuvattu. Yksi Ukrainan viime toukokuussa julkaisema esimerkki löytyy alta.

Yllä olevan videon julkaisun yhteydessä Ukraina vaati länsimaita lahjoittamaan armeijalleen pitkän kantaman raketinheittimiä. Viime kesäkuussa Ukraina saikin käyttöönsä pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimiä, joilla Ukraina on merkittävästi pystynyt vaikeuttamaan Venäjän tykistön toimintaa tuhoamalla sen keskitettyjä ammusvarastoja.

Termobaaristen pommien räjähtäessä bensa ja ilma sekoittuvat tuhoisin seurauksin. Toisinaan niitä kutsutaan "tyhjiöpommeiksi", sillä ne imevät hapen ympäröivästä ilmasta.

Venäjän termobaarisia räjähteitä hyödyntävistä aseista tunnetuin on nyt Bahmutissakin nähty TOS-1-sarja. Lempinimeltään TOS-1 on "Buratino", joka on venäläinen versio Pinokkiosta. Lempinimi tulee järjestelmän suuresta nenämäisestä etuosasta. TOS-1A taas on saanut kutsumanimen "kärvistävä auringonvalo".

TOS-1:n ja TOS-1A:n eroavat kantaman ja tähtäysjärjestelmän suhteen. A-malli on kehittyneempi.

TOS-1-järjestelmät ovat kiinni T-72-panssarivaunun rungossa. Tankin torni on käytännössä korvattu ohjuslavetilla. Niin sanotusti täyslaidallinen sisältää 24 kappaletta 220 millimetrisiä raketteja, joilla pystytään kerralla kattamaan noin 200 kertaa 400 metrinen alue.

Venäjä on käyttänyt termobaarisia räjähteitä jo 1980-luvulla Afganistanissa sekä myöhemmin Tshetsheniassa ja Syyriassa. Sitä pidetään osin myös psykologisena aseena, jolla on tuhovaikutuksen lisäksi moraalinen vaikutus.

Termobaarisia räjähteitä ei aina pidetä niin sanotusti tavanomaisina ammuksina. Useat järjestöt ovat tuominneet niiden käytön. Ruotsi, Sveitsi ja Meksiko esittivät YK:ssa termobaaristen aseiden kieltoa vuonna 1980. Esitys hylättiin.

Lue myös:

    Uusimmat