Ukraina käynnistää ohjelman, jonka avulla ulkomaalaiset voivat perustaa etänä yrityksiä maassa

Ukraina on käynnistänyt uResidency-ohjelman, jonka avulla ulkomaalaiset voivat perustaa maassa yrityksen etänä. Asiasta ilmoitti digitaalisen muutoksen ministeri Mykhailo Fedorov 

Ohjelma tarjoaa ulkomaisille yrittäjille suotuisia ehtoja liiketoiminnan harjoittamiseen, mukaan lukien viiden prosentin vero voitoista ja mahdollisuuden rekisteröityä etänä yksityisyrittäjäksi. Lisäksi ohjelma antaa mahdollisuuden harjoittaa liiketoimintaa mobiilisovelluksen ja verkkosivuston kautta.

Asiasta kertoo ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Kiova on jo pitkään pyrkinyt avaamaan liiketoimintamahdollisuuksia pyrkiessään saamaan takaisin taloudelliset investoinnit ja jälleenrakentamaan sodan aikana menetetyt yrittäjyysmahdollisuudet.

– Teknologian ansiosta voimme luoda tuotteita, jotka voivat houkutella varoja Ukrainaan ja kasvattaa innovatiivisen maan brändiä. Yksi näistä tuotteista on uResidency,  digitaalisen muutoksen ministeri Mykhailo Fedorov sanoo.

– Tämä on vallankumouksellinen hanke, joka ei ainoastaan tarjoa ulkomaalaisille loistavaa palvelua liiketoiminnan harjoittamiseen Ukrainassa vaan myös tukee Ukrainan taloutta. Maailmassa on vain muutamia vastaavia hankkeita.

Toteutettu EU:n tuella

Ulkomaalaisten ei tarvitse matkustaa Ukrainaan saadakseen ”e-residenssiaseman”. Tätä varten heidän on vain suoritettava kertaluonteinen offline-tarkastus Ukrainan konsulaatissa asuinmaassaan. Myöhemmin menettely tapahtuu myös verkossa.

uResidenssijärjestelmä toteutettiin Euroopan unionin tuella Viron sähköisen hallinnon akatemian toteuttamien hankkeiden kautta. The Kyiv Independentin mukaan jäsenten ei myöskään tarvitse hoitaa talouskirjanpitoa itse, sillä pankki hoitaa sen heidän puolestaan veroasiamiehenä.

Ohjelma on tällä hetkellä saatavilla Intian, Pakistanin, Thaimaan ja Slovenian kansalaisille. Ensimmäiseen vaiheeseen odotetaan osallistuvan noin 1 000 e-residenssiä. Fedorovin mukaan maiden listaa laajennetaan tulevaisuudessa.

Digitaalisen transformaation ministeriö jatkaa työtä kohti ”valtio älypuhelimessa” -konseptia, joka luotiin vuonna 2020 käynnistämällä Diia-sovellus - valtion mobiilisovellus viranomaispalveluille.

Ukrainalaiset voivat käyttää digitoituja versioita erilaisista virallisista asiakirjoista, kuten passista, ajokortista, ajoneuvon rekisteröinnistä tai verotunnisteesta. Sovelluksessa on myös mahdollista tehdä muita asioita, kuten rekisteröidä yritys tai rekisteröidä lapsensa syntymä.

Viime vuonna presidentti Zelenskyi ilmoitti, että Ukraina auttaa muita Euroopan, Latinalaisen Amerikan ja Afrikan maita kehittämään Diiaa vastaavan sovelluksen.

Lue myös:

    Uusimmat