Näin Ukraina haluaa hyödyntää tekoälyä sodassa – tähän se pystyy jo nyt

Ukrainan T-64-panssarivaunu Donetskin alueella helmikuussa 2023.
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 15.12.2023 05:42
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Ukraina esitteli torstaina kunnianhimoisia tavoitteitaan korkean teknologian teollisuuden kehittämiseksi. 

Ukraina ehdotti valtion tukea siruteollisuuden perustamiseen ja tekoälyn kehittämiseen.

Win 2030 -nimellä kulkeva suunnitelma käynnistyy yli 21 kuukautta kestäneen Venäjän vastaisen sodan jälkeen. Ukrainan armeijan ylipäällikön mukaan sodankäynti vaatii Kiovalta teknologista läpimurtoa.

Digitaalisesta muutoksesta vastaava ministeri Mykhailo Fedorov ja hänen sijaisensa Valeria Ionan esittelivät ideat tarkasti vartioidussa kellarissa Kiovan keskustassa.

Tilaisuuteen osallistui myös pääministeri Denys Shmyhal, joka korosti teknologisten innovaatioiden merkitystä voiton saavuttamisessa.

– Ilman innovaatioitakin olen syvästi vakuuttunut siitä, että voittomme on mahdollinen, mutta sen saavuttaminen sillä tavalla vie vain paljon kauemmin, Shmyhal sanoi.

Fedorovin mukaan Ukraina käyttää jo nyt tekoälyä auttamaan kamikaze-droneja löytämään kohteensa ja tunnistamaan venäläisten sotilaiden kasvot.

Ionan sanoi Ukrainan pyrkivän mikroelektroniikan kehittämisen osalta maailman 15 suurimman maan joukkoon ja miehittämättömien ajoneuvojen osalta 30 suurimman maan joukkoon.

– Ukraina arvioi melko korkealle mahdollisuutensa osallistua Euroopan unionin kunnianhimoiseen tavoitteeseen saada 20 prosentin osuus puolijohteiden maailmanmarkkinoista vuoteen 2030 mennessä, hän sanoi.

Yksityinen aloite

Ionan sanoi, että Ukrainalla on kunnianhimoisia tavoitteita sirutehtaalle sekä yrityksille, jotka eivät valmista itse puolijohteita.

Ministeriö arvioi 50 000 sirua vuodessa valmistavan laitoksen kokonaiskustannuksiksi 5-10 miljardia dollaria. Ministeriö arvioi, että rakentaminen voisi alkaa vuonna 2025 ja tuotantokapasiteetin saavuttaminen kestäisi kolme vuotta.

Sirujen valmistuslaitokset ovat usein kohtuuttoman kalliita sillä koneet, joilla sirun arkkitehtuuri syövytetään kehittyneellä tekniikalla, maksavat kymmeniä miljoonia dollareita kappale.

Kunnianhimoisten hankkeiden rahoitussuunnitelmia ei esitelty ja Fedorov myönsi, että valtion rahat ovat erittäin niukkoja.

Puhuessaan toimittajille tilaisuuden jälkeen Fedorov sanoi, että ministeriö tarjoaa aluksi hankkeille muuta kuin rahallista tukea ja etsii myös yksityistä pääomaa.

Hän myönsi, että valtion tuki jossakin muodossa olisi välttämätöntä.

(Lähde: Reuters)

Lue lisää: Putinin mukaan Ukrainassa on yli 600 000 Venäjän sotilasta – MTV seuraa Ukrainan sotaa

Tuoreimmat aiheesta

Ukraina