Ukraina on jo voittanut, sanoo Stubb yhä: "Heistä ei koskaan tule venäläisiä"

Ukraina tulee pysymään itsenäisenä, sanoo Alexander Stubb (kok.) vastauksena Putinin kohuhaastatteluun.

Presidenttiehdokas Alexander Stubb (kok.) katsoo yhä, että Ukraina on jo voittanut kamppailun Venäjää vastaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tänään julkaistussa yhdysvaltalaistoimittaja Tucker Carlsonin haastattelussa, että Venäjää on mahdoton voittaa Ukrainassa.

– Mielestäni Ukraina on sinällään voittanut sodan, että he tulevat säilymään itsenäisinä. Heistä tulee eurooppalaisia, EU:n jäseniä ja Naton jäseniä. Heistä ei koskaan tule venäläisiä. Ukrainalainen kulttuuri voi hyvin ja kukoistaa, Stubb sanoi kampanjatilaisuudessaan perjantaina.

Stubbin arvioita Ukrainan voitokkuudesta moitittiin joulukuussa liian optimistisiksi, sillä esimerkiksi tuen jatkuminen Ukrainalle on herättänyt ajoittain huolta. 

Stubbin mukaan Ukrainan sota on kuitenkin jo osoittautunut Putinille suureksi poliittiseksi tappioksi.

– Eurooppa yhdentyi, ja Suomesta ja Ruotsista tuli Naton jäseniä. Siinä mielessä Putinin tavoitteet ovat kääntyneet päälaelleen. 

"Kynnys hyökätä Nato-maahan on korkea"

Putin sanoi haastattelussa myös, ettei Venäjällä ole aikeita tai kiinnostusta hyökätä esimerkiksi Puolaan tai Latviaan. 

Kilpakumppani, valitsijayhdistyksen ja vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto piti Putinin puheita propagandana ja sanoi, että Venäjä voisi kohdistaa sotilaallisia toimia Baltian maihin tai jopa Pohjolaan. 

Myös Stubb suhtautuu Putinin puheisiin varauksella, mutta sanoo, että Venäjän kynnys hyökätä Nato-maahan on korkea.

– Tässä on nyt niin paljon sotaretoriikkaa, että on turha pelotella. Maltilla ja rauhassa. Putin tulee varmasti tökkimään erilaisilla hybriditoimilla, mutta sotilaallinen selkkaus olisi jo askel aika pitkälle.

– Putinin puheet kannattaa aina ottaa ripauksella suolaa, eihän hänen pitänyt hyökätä myöskään Ukrainaan. Toisaalta olen aika varma, ettei Putin tee toistamiseen yhtä suurta strategista virhettä kuin hyökätessään Ukrainaan, Stubb sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat