Tutkija: Venäjä pitää Suomea yhä imperiuminsa osana – "Siemenet kylvetty isoon konfliktiin"

3:25img
Katso video: Näin Keir Giles näkee Venäjän pohjimmaisen suhtautumisen Suomeen.
Julkaistu 22.02.2023 18:07
Toimittajan kuva

Kalle-Ville Lahtinen

kalle-ville.lahtinen@mtv.fi

Tutkija-kirjailija Keir Giles sanoo, että Venäjä käyttäytyy presidentti Vladimir Putinin johtamana kuin imperiumi etsimässä itseään. Tämä on vaara myös Suomelle, huolimatta toteutumistaan odottavasta Nato-jäsenyydestä.

– Venäjän ja lännen välillä on ollut hyvin pitkään vastakkainasettelu, jota ei ole yritettykään sovitella. Venäjä katsoo olevansa oikeutettu imperiumiin, ja se on täysin vastoin länsimaista ajattelua, jonka mukaan Venäjän ympärysmaat saavat päättää itse asemastaan, Giles määrittelee.

Giles lataa Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa kylmäävää tekstiä Venäjän pohjimmaisesta suhtautumisesta Suomeen.

– Suomi on yksi niistä maista, joita Venäjä pitää osana historiallista perintöään ja aluettaan. Suomi on kyllä erikoistapaus, sillä se ei kuulu itäisen Euroopan siihen maaryhmään, joka oli Venäjän hallinnassa kylmän sodan aikana. Maiden suuntautuminen länteen on Venäjän mielestä täysin luonnotonta, ja historiallinen virhe, joka on korjattava.

Lue myös: Putin ei kyennyt tarjoamaan puheessaan mitään ratkaisua edes omilleen – Venäjän ainoalle toiveelle heti kylmä suihku Bidenilta

Nato tuo turvaa mutta asenne säilyy

Giles toteaa, että Naton kannalta vahvasti aseistetun Suomen jäsenyys lisää sotilasliiton omaa turvallisuutta, kun Baltian maiden muodostama etuvartio täydentyy.

Naton yhteispuolustuksen, viidennen artiklan, suojasta Giles on epäilevä.

– Suomi on jo nyt niin integroitunut länteen, että hyökkäys Suomeen ei jäisi vastaamatta. Artikla viisi on sitä paitsi laadittu niin, että eri mailla on väistelytilaa, jos ne haluaisivat olla vastaamatta Venäjän hyökkäykseen. Mutta jo nyt ollaan tilanteessa, että yhteinen rintama Venäjää kohtaan on vahva, Giles pyörittelee.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

1:30img

Ilmakuvat ennen ja jälkeen tuhon paljastavat Putinin käden jäljen – näin kaunis Mariupol muuttui rauniokaupungiksi.

Giles on kirjoittanut Venäjän asenteesta paljonkin, viimeksi teoksen "Venäjän sota kaikkia vastaan". Siinä Giles analysoi, miksi Venäjä pitää lähes kaikkea ja kaikkia ulkopuolisiksi kokemiaan vihollisena.

Venäjän vuosisataisessa katsannossa Nato on jonkinlainen tämän hetken välivaihe.

– Ongelma on, että vaikka Suomi ei olisikaan suoraan tulilinjalla, Venäjän asenne kylvää siemenen tulevalle konfliktille, joka olisi valtavan vahingollinen ja raunioittava Euroopalle kokonaisuutena, Giles sanoo.

Keir Giles

Keir Gilesin mukaan Venäjä pitää Suomea yhä osana historiallista perintöään ja aluettaan.

Uhreilla ei ole merkitystä

Ukrainassa länsi ja Nato varovat asettautumasta konfliktin osapuoleksi. Turhaan ja vahingollisesti, toteaa Giles.

– Länsi toimii Venäjän säännöillä, kun Ukrainalle ei anneta pitkän matkan aseita. Kun Venäjän huoltoon rintaman taakse ei päästä iskemään Venäjällä syntyy vaikutelma, ikään kuin Venäjä ei olisikaan sodassa. Venäjä on myös paljon vakaampi kuin lännessä kuvitellaan, koska Putinin ote hallinnosta pitää.

Putin imperiaalinen ajattelu näkyy myös suhtautumisessa sotaan lähetettyihin ja kaatuneisiin.

– Venäjällä on kestävyyttä sietää sellaista. Putin saattaa hyvin noudattaa Venäjän vanhaa tapaa olla laskematta nuoria uhreja, joita se heittää pois, koska kukaan ei nosta syytettä. Geopoliittisesti ja imperiumin näkökulmasta hinta menettää merkitystään. Kunhan Venäjä työntää sotaan enemmän ruumiita kuin Ukrainalla on luoteja, Venäjä lopulta voittaa.

Lue myös: Presidentti Niinistö tapasi Ruotsin ja Norjan pääministerit – Niinistö uskoo, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä heinäkuussa

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota