Ukraina paljasti "lohikäärmeeksi" kutsutun uuden aseen – "Hyvin ilkeää tavaraa"

Sosiaalisessa mediassa lähti leviämään kuluneella viikolla videomateriaalia, jossa Ukrainan väitetään käyttävän liekkejä syöksevää droonia.

Videomateriaalia lennokista ovat jakaneet muun muassa Ukrainan puolustusministeriö ja lukuisat sosiaalisen median sodasta raportoivat kanavat. Telegram-kanava No Chancen jakamalla videolla on nähtävissä, kuinka matalalla lentävä lennokki sytyttää väitetysti Venäjän hallitsemaa metsikköä tuleen.

Kanavan väitetään kuuluvan ukrainalaisprikaatille, joka droonia videolla käyttää.

Vastaavaa lennokkia ei tiedettävästi ole koskaan ennemmin käytetty rintamalla. Lennokki on keretty nimeämään jo "liekinheitindroneksi" ja "lohikäärmedroneksi".

"Se on hyvin ilkeää tavaraa"

Yhdysvaltainen uutiskanava CNN kertoo, että drooni käyttäisi palamisaineena termiittiä, joka on äärimmäisen kuumaa ja räjähdysherkkää alumiinijauheen ja rautaoksidin seosta.

CNN:n haastattelema maasodankäynnin asiantuntija, Britannian armeijan ex-upseeri Nicholas Drummond kuvailee droonia kekseliääksi.

– Se on hyvin ilkeää tavaraa, Drummond viittaa termiittiin.

– Lennokin käyttäminen sen levittämiseen on varsin innovatiivista. Mutta sen vaikutus on enemmän psykologinen, kuin fyysinen, hän jatkaa.

Vaikka Drummond asetta ilkeäksi kutsuukin, hän ei usko että "lohikäärmedronea" alettaisiin käyttämään sodassa laajemmin.

– En haluaisi olla vastaanottajan puolella, Drummond toteaa.

Kansainvälinen oikeus ei kiellä termiitin käyttöä aseena sodankäynnissä. Sen käyttö siviilikohteisiin on kuitenkin ehdottoman kiellettyä.

 

Lue myös:

    Uusimmat