Azovstalin tehtaalla kuvatulla videolla näkyvää "kuoleman sadetta" väitetään fosforipommiksi, mutta ovatko ne sittenkin pahamaineisia palopommeja?

1:10imgTulisade tallentui videolle, jonka kuvausajankohdasta ei ole varmuutta.
Julkaistu 15.05.2022 18:39
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Mariupolin Azovstalin terästehtaalla kuvatulla videolla näkyy, kuinka "tulisade" laskeutuu tehtaan alueelle. Kyseessä on väitetty olevan fosforipommeja, mutta tieto on yhä kiistanalainen.

Venäjän joukoissa taistelevan separatistiryhmän komentaja Aleksander Khodakovsky julkaisi videon Telegram-palvelussa lauantaina.

Video on geopaikannuksen perusteella kuvattu Azovstalin tehtaalla, mutta kuvausajankohtaa tai alkuperää ei ole pystytty vahvistamaan.

– Jos et tietäisi mitä tuo on ja mihin sitä käytetään – voisit jopa sanoa sitä kauniiksi, Khodakovsky kirjoitti videon saatteena.

Videolla näkyvän tulisateen aiheuttajasta syntyi heti spekulaatioita. Ukrainan sisäministeriön avustaja Anton Gerashchenko väitti sitä Twitterissä fosforipommiksi, ja samaa väitettä toisteltiin monella sosiaalisen median tilillä.

Ammuksen tyypistä ei kuitenkaan ole varmaa tietoa, ja väite fosforipommista myös kyseenalaistettiin nopeasti.

Esimerkiksi brittiläisen Foreign Policy Research Institute -ajatushautomon tutkija Rob Lee ja Kyiv Independentin toimittaja Illia Ponomarenko sanoivat Twitterissä kyseessä olevan raporttien mukaan termiittipohjainen 9M22S-palopommi.

– Kuoleman sade, Ponomarenko kuvaili videon näkyä Twitterissä.

Kummatkin siviilialueella kiellettyjä

Fosforipommit ja 9M22S-palopommit voivat näyttää hyvin samantapaisilta. 

Valkoinen fosfori palaa välittömästi joutuessaan kontaktiin hapen kanssa ja aiheuttaa savupilven. Sitä kautta se tarttuu herkästi ihoon ja jatkaa palamistaan. Se on myös myrkyllistä eli uhri voi kuolla myrkytykseen, vaikka selviäisi palovammoista.

Fosforipommien käyttö siviilialueella on kansainvälisessä lainsäädännössä kiellettyä. 

Iskujen kohteen kannalta 9M22S-palopommit eivät ole kovinkaan paljon parempi vaihtoehto.

Venäjä on käyttänyt niitä aiemmin Syyriassa ja niiden käytöstä on myös vahvistamattomia raportteja Ukrainassa. Ne ovat pieniä, mutta tehokkaita ammuksia, jotka sisältävät termiittiä.

Aseesta laukeaa satoja pienempiä palopommeja, jotka leviävät laajalle alueelle ja voivat palaa useita minuutteja.

Palopommit ovat sodassa sallittuja, kunhan niitä ei käytetä siviilialueella. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin vaatineet kaikkien palopommien kieltämistä.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota