Euroopan komissio tuomitsee ankarasti Puolan ja Unkarin päätöksen lopettaa ukrainalaisen viljan tuonti – MTV Uutiset seurasi sotaa

2:45img
Ukrainalaissotilas kertoo visionsa vastahyökkäyksestä: "Voimme vapauttaa kaikki miehitetyt alueet, mukaan lukien Krimin"
Julkaistu 16.04.2023 05:56(Päivitetty 16.04.2023 22:59)

MTV UUTISET – STT

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 16. huhtikuuta 2023. Maanantain seuranta löytyy täältä.

  • Ukrainan talous supistui viime vuonna 29 prosenttia
  • Pentagon-asiakirjavuodossa väitetään Nato-maiden erikoisjoukkoja taistelevan Ukrainassa, Ukraina kiistää
  • Kreml kiistää Moskovan yhteyden Pentagon-asiakirjavuotoon
  • Ukraina ja Yhdysvallat todenneet useat tietovuodon sisällöt virheellisiksi
  • Ukrainan puolustusministeriö vihjailee vastahyökkäyksellä
  • EU-komission puheenjohtaja Von der Leyen: Kiinan sotilaallinen apu Venäjälle heikentäisi merkittävästi EU:n ja Kiinan suhteita
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.49: Euroopan komissio: Puolan ja Unkarin päätös lopettaa viljan tuonti on tuomittava

Puola ja Unkari ilmoittivat lauantaina kieltävänsä ukrainalaisen viljan ja maataloustuotteiden tuonnin. Kesäkuun loppuun asti kestävien vientikieltojen syynä on maiden halu suojella kotimaisia maatalousyrittäjiään.

 – (Tällaiset) yksipuoliset päätökset eivät ole hyväksyttäviä. Vaikeina aikoina on kriittistä koordinoida ja yhteensovittaa kaikki päätökset Euroopan unionin kanssa, kertoi Euroopan komission tiedottaja Arianna Podestà CNN:lle tiedotteessa tänään sunnuntaina.

Mustanmeren kautta tapahtuvien viljakuljetusten hankaloiduttua Venäjän hyökkäyssodan myötä ukrainalaista viljaa ja muita maataloustuotteita on kuljetettu vientimaihin maateitse EU:n läpi. Suuri osa viennistä on kuitenkin jäänyt Ukrainan naapurimaihin Puolaan ja Unkariin.

Halvan tuontiviljan seurauksena paikallisen viljan hinta on painunut alas, mistä paikalliset maatalousyrittäjät ovat kärsineet. Ongelma on jo aiheuttanut mielenosoituksia ja Puolan maatalousministerin eroamisen.

Lähteet: CNN, STT

Lue myös: MTV Uutiset Ukrainassa: Odessan viljasatama ammottaa tyhjyyttään – ”Ongelma on, että ei ole mitään vihreää käytävää, vaan on vain punainen käytävä”

18.45: Venäjän ja Ukrainan ortodoksit viettivät pääsiäistä

Venäjällä ja Ukrainassa vietettiin sunnuntaina ortodoksista pääsiäistä. Venäjän presidentti Vladimir Putin kehui kirkon vahvistunutta roolia yhteiskunnassa ja nuorten elämässä osallistuessaan pääsiäisjumalanpalvelukseen Moskovassa.

Putin myös korosti Venäjän ortodoksikirkon johtajan, patriarkka Kirillin asemaa yhteiskunnan vahvistajana. Putin kuvaili patriarkan viisaiden oppien olevan entistä tärkeämpiä Venäjän kohdatessa suuria haasteita.

Patriarkka Kirill on ollut Putinin Ukrainaa vastaan aloittaman hyökkäyssodan vankka tukija. Hän on oikeuttanut sotaa väitteillä venäläisten ja ukrainalaisten veljeydestä, jonka väliin länsi on väkisin tullut.

Ukrainan ortodoksinen kirkko katkaisi viime vuonna suhteensa emokirkkoonsa Venäjän ortodoksiseen kirkkoon Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

14.36: "Suuressa pääsiäisvaihdosssa" vapautettiin 130 sotavankia

Noin 130 ukrainalaista sotavankia on vapautettu ja palautettu kotiin "suuressa pääsiäisvaihdossa", kertoo The Guardian.

– Tuomme takaisin 130 ihmistämme. Vaihto on tapahtunut useissa vaiheissa viime päivien aikana, korkea-arvoinen virkamies Andriy Yermak kertoi Telegramissa.

Kotiin palaavien joukossa on sotilaita, rajavartioita, kansalliskaartin jäseniä ja merimiehiä.

Vankien vaihto on Guardianin mukaan toinen sotavankien vaihto tällä viikolla. Maanantaina Venäjä ja Ukraina kertoivat tehneensä vaihdon, jossa 106 venäläistä sotavankia vapautettiin vaihdossa 100 ukrainalaiseen sotavankiin.

Guardian ei ole pystynyt tarkistamaan väitteitä riippumattomasti.

10.30 Bahmutissa käyty poikkeuksellisen verisiä taisteluita

Ukrainan asevoimien mukaan ukrainalaisjoukot ovat edelleen onnistuneet pitämään pintansa kaupungissa.

Bahmutin kaupungissa Itä-Ukrainassa on käyty poikkeuksellisen verisiä taisteluita Ukrainan ja Venäjän joukkojen välillä, Ukrainan asevoimat kertoi sunnuntaina. Asiasta uutisoi brittilehti Guardian.

Ukrainan asevoimien itäisen alueen tiedottaja Serhi Tsherevatyi kommentoi paikalliselle televisiokanavalle käytävien taisteluiden olevan verisimpiä, joita viime vuosikymmeninä on nähty.

Ukrainan asevoimien mukaan ukrainalaisjoukot ovat raskaista taisteluista huolimatta edelleen onnistuneet pitämään pintansa kaupungissa.

Bahmutin hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla, ja molemmat osapuolet ovat kärsineet raskaita tappioita. Vaikka kaupunki ei ole strategisesti kovin merkittävä, raskaat taistelut ovat tehneet siitä symbolisesti tärkeän.

Venäläisjoukkojen etenemisestä on ollut merkkejä viime aikoina. Eilen Venäjän puolustusministeriö kertoi Wagner-palkkasotilasyhtiön joukkojen onnistuneen lähestymään Bahmutia sekä etelästä että pohjoisesta.

Torstaina Venäjä väitti jo piirittäneensä Ukrainan joukot Bahmutissa, mutta Ukraina kiisti venäläisväitteet nopeasti. Ukrainan asevoimien esikunta myönsi kuitenkin tilanteen Bahmutissa olevan vaikea.

5.54: Unkari kieltää tilapäisesti ukrainalaisten maataloustuotteiden tuonnin

The Kyiv Independentin mukaan Unkari kieltää tilapäisesti ukrainalaisen viljan, öljykasvien ja joidenkin muiden maataloustuotteiden tuonnin suojellakseen kotimarkkinoitaan. Puola kertoi eilen tehneensä samanlaisen päätöksen.

– Hallitus on sitoutunut edustamaan Unkarin viljelijäyhteisön etuja, minkä vuoksi se kieltää mielekkäiden EU-toimenpiteiden puuttuessa väliaikaisesti Ukrainasta peräisin olevien tai sieltä tulevien viljojen ja öljykasvien sekä useiden muiden maataloustuotteiden tuonnin Unkariin Puolan tapaan, Unkarin maatalousministeri Istvan Nagy sanoi unkarilaismedian mukaan.

Rajoitukset kestävät 30. kesäkuuta asti. Nagyn mukaan ajan pitäisi riittää EU:lle ottaa käyttöön toimenpiteitä, kuten ukrainalaisten tavaroiden tullittoman tuonnin ja solidaarisuuskaistojen toiminnan uudelleentarkastelun.

EU perusti solidaarisuuskaistat auttaakseen Ukrainaa maataloustuotteiden viennissä Venäjän saarrettua Ukrainan merisatamat hyökkäyssodan myötä.

Halpaa ukrainalaista viljaa on viety EU:n markkinoille hyökkäyksen alusta lähtien, ja EU on auttanut sitä luopumalla tulleista ja tuontikiintiöistä pitääkseen Ukrainan maataloussektorin toiminnassa.

Alhaiset viljan hinnat ovat liian houkuttelevia paikallisille ostajille ja kauppiaille, mikä alittaa paikallisten tuottajien hinnat.

Puolan maanviljelijät ovat vastustaneet Ukrainan viljan merkittävää tuontia, koska se uhkaa heidän kotimarkkinoitaan.

LAUANTAI 15.4.

22.10: Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva: Yhdysvaltojen lopetettava "sotaan kannustaminen"

Brasilian presidentti Lula otti kantaa Yhdysvaltojen rooliin Ukrainan sodassa valtiovierailullaan Kiinassa, uutisoi CNN.

– Yhdysvaltojen tulisi alkaa puhua rauhasta, ja lopettaa sotaan kannustaminen. Euroopan Unionin täytyy alkaa puhua rauhasta, jotta Putin ja Zelenskyi ymmärtäisivät, että rauha on kaikkien edun mukaista. Sota on kiinnostavaa ainoastaan kyseisille osapuolille, hän sanoi tilaisuudessa.

Lula kertoi myös keskustelleensa Kiinan presidentti Xi Jingpingin kanssa valtiojohtajien ryhmän muodostamisesta, "jotka löytäisivät keinon saavuttaa rauhan".

Lula vihjasi, että Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Oloz Scholz, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti Xi saattaisivat kyetä muodostamaan kuvatunlaisen liittouman.

21.13: Putin allekirjoitti lain, jonka mukaan Ukrainassa vallatut alueet siirretään osaksi Moskovan aikaa

Venäjän presidentti Putin on allekirjoittanut lain, jonka mukaan valtio pyrkii muuttamaan Ukrainassa vallatut alueet osaksi Moskovan aikavyöhykettä. Julistus julkaistiin Venäjän valtion sivustolle perjantaina.

Puheessaan Putin sanoi, että alueilla asuvat ukrainalaiset "olisivat siten Venäjän kansalaisia, aina".

Julistuksen mukaan muutos koskisi Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhian ja Khersonin alueita, vaikka Venäjä ei täysin hallitse alueita.

EU on tuominnut liitokset kansainvälisen lain mukaan laittomiksi.

Venäjällä eli Moskovan ajassa kello on tunnin edellä Suomen aikaa (UTC+3). Kiova kuuluu samaan aikavyöhykkeeseen kuin Suomi (UTC+2 kesällä, UTC+3 talvella). Euroopassa on yhteensä viisi eri aikavyöhykettä.

Asiasta uutisoi CNN.

Lue lisää lauantain tapahtumista täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota