Ukrainalaiset ampuvat videolla venäläistä luotiliiviä ja nauravat lopputulokselle – Brittitiedustelu: Myös osa tankkien panssareista on pelkkää koristetta

Iso-Britannian puolustusministeriön ja ukrainalaissotilaiden jakamien videoiden perusteella venäläissotilaiden ja -panssareiden suojissa on vakavia puutteita.

Jutun alussa olevalla videolla näkyy, miten ukrainalaissotilaat avaavat veitsellä väitetysti Venäjän armeijan luotiliivin. Sisältä paljastuu punaiseksi maalattu, oletettavasti metallinen levy, jonka tehtävänä on pysäyttää luoti.

Ukrainalaiset ampuvat videolla maastokuvioisesta kankaasta riisuttua metallilevyä sekä pistoolilla että rynnäkkökiväärillä. Molemmilla kerroilla lopputulos on sama: Ammus menee metallilevystä läpi.

Edes kahden metallilevyn laittaminen päällekkäin ei muuta lopputulosta, kun aseena on rynnäkkökivääri.

Luotiliivin kykenemättömyys pysäyttää lähietäisyydeltä ammuttuja luoteja kovasti naurattaa ukrainalaissotilaita.

– Tyypit puhuvat totta, ei ole hääviä olla örkki. Katso nyt helvetti, millaisia varusteita heillä on!, yksi videolla puhuvista sotilaista sanoo.

Örkki on ukrainalaisten laajalti käyttämä sana venäläisistä.

Videon on julkaissut sosiaalisessa mediassa aktiivinen Ukrainan armeijan upseeri Juri Kochevenko

Brittitiedustelu: Tankkien panssareissa ongelmia

Vaikka venäläisten luotiliivien ongelmista kertovan videon todistusarvo on lähinnä esimerkkiluonteinen, Kremlin armeijan suojien pulmista on yleisellä tasolla raportoitu aiemminkin.

Britannian puolustusministeriö arvioi elokuussa, että Venäjän armeijan kärsimät raskaat panssarivaunutappiot johtuvat "erittäin todennäköisesti" osittain siitä, etteivät venäläisten tankkien reaktiivipanssarit ole sillä tasolla kuin pitäisi.

Reaktiivipanssareita käytetään laajalti erityisesti panssarivaunuissa ja ne sijoitetaan tavanomaisen panssaroinnin päälle.

Niiden ydinajatuksena on räjähtää ulospäin riittävän ison ammuksen osuessa tankkiin. Tämä puolestaan vaikeuttaa panssarin läpäisyä.

– On hyvin todennäköistä, ettei monilla venäläisillä tankkimiehistöillä ole koulutusta reaktiivipanssarin ylläpitoon. Tämä johtaa joko siihen, ettei reaktiivipanssareita täytetä kunnolla räjähteillä tai ne jätetään kokonaan tyhjiksi, brittiministeriö arvioi Twitterissä.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt videoita, joissa ukrainalaissotilaat avaavat venäläistankkien reaktiivipanssareita. Sisältä on löytynyt milloin mitäkin täytettä, mutta esitellyissä tapauksissa ei asiallisia räjähteitä.

Tyhjäksikin jätetty reaktiivipanssari näyttää päälle päin oikealta, mutta ei tarjoa tankille todellista suojaa.

– Nämä ongelmat mahdollisesti ovat osin johtaneet venäläistankkien tornien laajaan irti räjähtämiseen, britannia katsoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Torninsa menettäneistä vaunuista merkittävä osa on todennäköisesti sellaisia, joiden täydellistä tuhoutumista on edesauttanut venäläisvaunujen kuolettavaksi osoittautunut suunnitteluratkaisu.

Panssariasiantuntija, everstiluutlantti evp. Olli Dahlin mukaan kyse ei varsinaisesti ole suunnitteluvirheestä, vaan tietoisesta ratkaisusta.

– Latausautomaatti on muuttunut ihmisten mielissä suunnitteluvirheeksi. Sillä pärjää hyvin panssaritaistelussa, mutta ei uusia (kattoa vastaan hyökkääviä) asejärjestelmiä vastaan, Dahl kertoo.

Venäjän tapa käyttää automaattista latausjärjestelmää ja sijoitella ammukset säästävät tilaa, eikä lataajaa tarvita. Seikkaperäinen selvitys tästä ratkaisusta löytyy alla olevasta videosta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ongelman ytimeksi on muodostunut se, että venäläisissä vaunuissa osa ammuksista on nykystandardeilla mitattuna heikosti suojattu.

– Vaara on ruutipanoksissa. Kun kuuma sirpalesuihku osuu yhteen, yksi sytyttää seuraavan ja koko ampumatarviketäyttö palaa humahtamalla, Dahl toteaa.

Reaktiivipanssarissa olevat ongelmat edesauttavat tämän ongelman laukeamista siksi, että ilman panssarin läpäisyä ongelmaa ei samalla todennäköisyydellä pääse syntymään. CNN:n haastatteleman asiantuntijan mukaan tosin jopa epäsuora osuma voi aloittaa tuhoisan ketjureaktion, jonka lopputulos on irronnut torni.

Britannian mukaan venäläisillä on ollut pitkään ongelmia reaktiivipanssareiden kanssa.

– Sen jäljet johtavat ensimmäiseen Ensimmäinen Tshetshenian sotaan.

Kalustotappioita laskevan Oryxin mukaan Venäjä on menettänyt helmikuun 24. päivän jälkeen jo liki 1 000 panssarivaunua. Ukrainan mukaan luku on peräti 1997. Moskova on ollut kalustotappioistaan vaitonainen, kuten myös Kiova omistaan.

Lue myös:

    Uusimmat