Ukrainalaismies halusi venäläisurheilijat ahtaalle ja kääri hihansa – sitten alkoi tapahtua

29.10145652
Taekwondon vuoden 2021 olympiavoittaja Vladislav Larin ei päässyt Pariisin olympialaisiin. Hän esti hänestä raportoineen ukrainalaistoimittajan sosiaalisessa mediassa.
Julkaistu 14.08.2024 06:00
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Ukrainalainen toimittaja Artem Khudolieiev teki Pariisin olympialaisia ennen suururakan ja tutki satojen venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden toimintaa sosiaalisessa mediassa. Hänen "mustalle listalleen" päätyneitä urheilijoita suljettiin kilpailutoiminnasta.

Pariisin olympialaisiin sai osallistua venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita osassa lajeissa niin sanotulla neutraalilla statuksella. Neutraalit urheilijat eivät saaneet tukea aktiivisesti sotaa tai olla yhteydessä maiden asevoimiin tai turvallisuusviranomaisiin. 

Kisoihin pääsi lopulta 32 tällaista urheilijaa, joista 17 oli Valko-Venäjältä ja 15 Venäjältä.

"Pahaa vastaan täytyy taistella"

Ukrainalaistoimittaja Artem Khudolieiev pohti jo hyvissä ajoin, Ukrainan sodan ensimmäisenä vuonna, että venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita yrittäisi tavalla tai toisella päästä olympialaisiin. Mies päätti ryhtyä toimiin, tutkaili internetiä ja sosiaalista mediaa ja keräsi materiaalia yli 600 urheilijasta, joilla oli potentiaalia viiden renkaan kisoihin.

– Koin, että minun täytyisi tehdä jotakin. Pahaa vastaan täytyy taistella. Tiesin, että monet urheilijat tukevat sotaa, osallistuvat propagandatapahtumiin tai ovat osa armeijaa, Khudolieiev sanoi ruotsalaislehti Expressenin mukaan.

Khudolieiev taltioi kollegansa Olgan kanssa jokaisen julkaisun ja jokaisen tykätyn julkaisun, jotka olivat yhteydessä sotaan, joissa oli Z-symboli, Ukrainan vastainen viesti tai esimerkiksi kuva Venäjän presidentistä Vladimir Putinista. Hän teki yhteistyötä Ukrainan olympiakomitean sekä Ukrainan urheiluministeriön kanssa asettaakseen painetta Kansainväliselle olympiakomitealle ja toimitti materiaalin materiaalin kansainvälisille lajiliitoille. Seurasi tutkintoja ja kilpailukieltoja.

Esimerkiksi vuonna 2021 kilpailtujen Tokion kisojen taekwondon olympiavoittajalta, venäläiseltä Vladislav Larinilta, evättiin pääsy MM- ja olympiakisoihin. Khudolieiev oli osoittanut, että Larin yritti kerätä lahjoituksia, joita olisi käytetty muun muassa ampumatarvikkeisiin ja lääkkeisiin Venäjän armeijalle. 

"Monet alkoivat estää minua"

Julkisesti ei kerrottu, että Larinin sulkeminen olisi johtunut Khudolieievin työstä. Kansainvälinen olympiakomiteakaan ei avaa tarkemmin yksityiskohdista urheilijoiden sulkemisen takana.

– Olemme kuitenkin 99-prosenttisen varmoja, että he käyttivät meidän materiaaliamme. Emme tietenkään voi sulkea pois mahdollisuutta, että Kansainvälinen olympiakomitea on käyttänyt omaa informaatiotaan, mutta tämä on meidän työtämme. Urheilijat, joista olemme toimittaneet tiedot, on suljettu. Ennen meidän työtämme nuo urheilijat kilpailivat, Khudolieiev sanoi.

Toimittaja myös huomasi, että Larinin sulkemisen jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi tapahtua.

– Monet alkoivat estää minua sosiaalisessa mediassa. Larin ja hänen vaimonsa estivät minut Instagramissa. Monista tuli myös varovaisempia. Monet vanhat kuvat katosivat useiden urheilijoiden tileiltä.

Khudolieiev hymyili kerrottuaan asiasta.

– Se ei ollut ongelma meille. Meillä on monia puhelimia, monia eri tilejä.

Venäläiset lehdet kutsuivat Khudolieievia Expressenin mukaan ukrainalaiseksi vakoojaksi. 

"Useampia olisi pitänyt sulkea"

29.12414374

Valkovenäläinen trampoliinivoimistelija Ivan Litvinovitsh oli Khudolieievin mustalla listalla mutta sai kilpailla Pariisissa ja voitti toisen peräkkäisen olympiakullan.

Kun Khudolieievilta kysyttiin, onko hän tyytyväinen työnsä tuloksiin, hän vastasi "kyllä ja ei". 

– Olympialaisissa oli urheilijoita, jotka eivät meidän mielestämme ole neutraaleja. Useampia venäläisiä ja valkovenäläisiä olisi pitänyt sulkea.

Khudolieievin mustalla listalla ovat myös esimerkiksi valkovenäläinen trampoliinivoimistelija Ivan Litvinovitsh, venäläinen taekwondoin Maksim Hramtsov ja venäläinen vapaapainija Zaurbek Sidakov. Kaikki heistä voittivat olympiakultaa Tokiossa 2021 ja Litvinovitsh voitti nyt myös Pariisissa.

Litvinovitsh sai kilpailla Pariisissa neutraalilla statuksella, vaikka Khudolieievin mukaan valkovenäläinen olisi pitänyt sulkea osallistumisesta presidentti Aljaksandr Lukashenkan propagandakampanjoihin. Viime vuonna Litvinovitsh esiintyi yhdessä Lukashenkan pojan Viktorin kanssa, joka on niin ikään pakotelistoilta tuttu mies.

Hramtsov puolestaan kuuluu Venäjän armeijaan ja hän on levittänyt sosiaalisessa mediassa sotapropagandaa. Hänellä ei ole neutraalia statusta.

Sidakovilla on neutraali status, mutta venäläispainijat päättivät boikotoida olympialaisia, koska eivät saaneet kilpailla maansa edustajina.

Tuoreimmat aiheesta

Pariisi 2024