Ukrainan hoitajaopiskelijat siirtyivät koulusta etulinjaan – "haavoittuneita saapuu jatkuvasti"

Nika Ukrainassa
Sotilaan osa on helpompi kuin lääkärin. Sotilas ei ole vastuussa muiden kuolemasta. Haluan tulla sotilaaksi, hoitajaopiskelija Nika kertoo.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 04.06.2015 14:22(Päivitetty 04.06.2015 14:39)

MTV UUTISET–STT–AFP

Ukrainalainen sairaanhoitajaopiskelija Nika, 21, pitää välivuotta. Se kuluu itäukrainalaisessa Piskyn kaupungissa, Venäjän tukemien separatistien ja ukrainalaisjoukkojen taisteluiden etulinjassa.

Kuolleita yli 6 400

YK:n mukaan Ukrainan sodassa on kuollut viime vuoden huhtikuusta alkaen yli 6400 ihmistä.

Sodassa on haavoittunut liki 16000 ihmistä.

Uhrien määrää voidaan YK:n mukaan vain arvioida, joten todellisuudessa kuolleita ja haavoittuneita voi olla enemmän.

Helmikuussa solmittu tulitauko ei ole lopettanut taisteluita ja raskaan aseistuksen käyttöä kokonaan.

Sodan molemmat osapuolet ovat YK:n mukaan syyllistyneet muun muassa kidutukseen ja muihin ihmisoikeusloukkauksiin.

Ukrainassa on 1,2 miljoonaa maan sisäistä pakolaista.  

Täällä aseet eivät ole vaienneet helmikuussa solmitusta tulitauosta huolimatta.

Riekaleiksi raunioituneen Donetskin lentokentän liepeillä on autiotalo, ja talossa metalliovi, johon on maalattu punainen risti. Tästä ovesta maastokuvioisiin shortseihin pukeutunut, lyhyet hiuksensa kirkkaan punaiseksi värjännyt Nika nyt opastaa kätensä haavoittanutta sotilasta.

– Mennään hoitohuoneeseen.

Kenttäsairaalan virkaa toimittavan rakennuksen "hoitohuoneessa" potilassänkynä toimii pöytä, joka on peitetty steriloidulla pyyhkeellä. Tämän kaltaisissa oloissa Nika on hoitanut taistelijoiden haavoja maaliskuusta lähtien.

Sodan puhjetessa Nika opiskeli Länsi-Ukrainan Drogobytshissä, kansallismielisessä kaupungissa. Syy taisteluiden keskelle saapumiseen on yksinkertainen, hän sanoo.

– Patriootit taistelevat täällä. Minäkin olen patriootti.

Nika antaa ensiapua etulinjassa ja auttaa kuljettamaan haavoittuneita sairaalaan. Hoitajista on täällä enemmän apua kuin kirurgeista, joille ei etulinjassa juuri ole käyttöä, hän sanoo.

– Kirurgit eivät voi työskennellä tällaisissa olosuhteissa, mutta ensiapua tarvitaan todella.

Ensimmäisiä päiviä etulinjassa hän kuvailee todelliseksi tulikasteeksi. Haavoittuneita saapui jatkuvasti, joka päivä. Heihin oli osunut luoteja ja sirpaleita. Nika tyrehdytti verenvuodon, laittoi haavoittuneen tippaan ja jakoi lääkkeitä - ja siirtyi seuraavan luo.

-Puolet heistä ei selvinnyt, Nika toteaa.

Tyynen pinnan alla etulinjan kokemukset ovat jättäneet jälkensä.

– Sotilaan osa on helpompi kuin lääkärin. Sotilas ei ole vastuussa muiden kuolemasta. Haluan tulla sotilaaksi.

"Harva lääkäri valmis etulinjaan" 

19-vuotias Alja on parkkeerannut ajamansa ambulanssin puolivalmiiksi jääneen sillan alle lähelle Ukrainan joukkojen asemapaikkaa Piskyn laitamilla. Hänelle on jo kertynyt Nikaa enemmän kokemusta taisteluhaavojen hoitamisessa, ja hänen näkemyksensä ovat erilaiset. 

– En halua tarttua aseisiin, Alja sanoo hymyillen.

– Miehet suojelevat aina naista taistelussa - enkä halua vaarantaa ketään. Haluan auttaa.

Alja oli mukana evakuoimassa haavoittuneita sotilaita Donetskin lentokentältä tammikuussa, kun Ukrainan joukot vetäytyivät sieltä taisteltuaan asemistaan kuukausia. Vuotta aiemmin Alja hoiti haavoittuneita Kiovan Itsenäisyydenaukiolla, missä kymmenet Eurooppa-mieliset mielenosoittajat kuolivat poliisin luoteihin syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovitshin hallinnon viimeisinä tunteina.

Vielä aiemmin, entisessä elämässä, Alja oli kielten opiskelija. Aukion tapahtumien jälkeen hän alkoi opiskella hoitajaksi järjestöjen tarjoamilla kursseilla. Nyt Alja menee sinne, missä katsoo taitojaan kipeimmin tarvittavan.

– Harva lääkäri on valmis työskentelemään pommien alla. Minä olen.

Tuoreimmat aiheesta

Ukraina