Ukrainan hyökkäys Kurskiin lykkää paikoin Venäjän alue- ja paikallisvaaleja – valtapuoleen voitto varmistettu eri tavoin

Alueille valitaan muun muassa parikymmentä kuvernööriä, mutta todellista kilpailua ei ole.

Venäjällä järjestetään sunnuntaina kymmeniä alue- ja paikallisvaaleja sekä noin parikymmentä kuvernöörinvaalia. Kurskin alueella joitakin paikallisvaaleja on kuitenkin jouduttu lykkäämään toistaiseksi kunnissa, jotka ovat ukrainalaisten joukkoja hallussa. Viranomaisten mukaan äänestys Kurskin alueen kuvernööristä järjestetään normaalisti.

Kurskin alueella kuvernööriksi on ehdolla Yhtenäinen Venäjä -puoluetta edustava vt. kuvernööri Aleksei Smirnov, jonka presidentti Vladimir Putin määräsi hoitamaan virkaa aiemmin tänä vuonna.

Äänestäminen vaaleissa alkoi monilla alueilla jo pari päivää sitten. Tuloksien osalta ei ole odotettavissa yllätyksiä, sillä Kremlin ja valtapuolue Yhtenäisen Venäjän tukemien ehdokkaiden voitto on varmistettu monin eri tavoin. Aito kilpailu on estetty muun muassa sulkemalla pois nykyhallintoa aidosti vastustavat ehdokkaat.

Kremlin tukijoita yritetään pönkittää eri tavoin

Moscow Times -lehden mukaan joissakin Venäjän etnisissä tasavalloissa pääehdokkailla on silti vaikeuksia osoittaa nauttivansa laajaa suosiota vaikka heidän valintansa ei sinänsä olekaan uhattuna. Näin on esimerkiksi Altaissa, Kalmukiassa ja Bashkortostanissa, joista viimeksi mainitun on raportoitu kärsineen kaikista Venäjän alueista pahimmat tappiot kaatuneina sodassa Ukrainaa vastaan.

Vaaleja tarkkailevan Golos-järjestön mukaan äänestysaktiivisuutta on pyritty pönkittämään myös vaaleihin liitetyillä erilaisilla palkinnoilla ja arvonnoilla. Myös sähköisen äänestämisen yhä laajempi käyttöönotto äänestyslippujen sijaan mahdollistaa todellisten lukujen vääristelyn, järjestö muistuttaa.

Kuvernöörinvaaleja järjestetään myös esimerkiksi Murmanskin ja Kaliningradin alueella sekä Pietarissa.

Venäjän Ukrainassa miehittämistä alueista sunnuntaina äänestetään alueparlamentista ja kuvernööristä Krimillä.

Lue myös:

    Uusimmat