Julija Navalnaja nousi Venäjän vastarinnan keulakuvaksi miehensä kuoleman jälkeen – kuka hän on?

Julija Navalnaja on miehensä kuoleman jälkeen noussut Venäjän opposition keulahahmoksi ja kenties yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä.

Maanpaossa elävä Julija Navalnaja, 48, on luvannut jatkaa miehensä Aleksei Navalnyin taistelua ja lobannut presidentti Vladimir Putinin hallintoa vastaan.

Julija Navalnaja saapui vierailulle Helsinkiin yhdessä oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murzan kanssa ja tapaa muun muassa presidentti Alexander Stubbin.

Navalnaja nousi keväällä koko maailman tietoisuuteen hänen miehensä kuoltua epämääräisissä merkeissä vankileirillä Siperiassa. 

Mutta kuka oikein on Julija Navalnaja, joka on noussut venäläisen vastarintaliikkeen keulahahmoksi?

Rakkaus leimahti Turkissa

Julija Abrosimova syntyi Neuvostoliitossa, Moskovassa 24. kesäkuuta 1976.

Hänen isänsä Boris Abrosimov oli tiedemies ja hänen äitinsä Alla Abrosimova työskenteli valtion palveluksessa. Julija valmistui arvostetusta talouskorkeakoulu Plehanov-Akatemiasta ja työskenteli jonkin aikaa moskovalaisessa pankissa.

Tulevan aviomiehensä, nuoren juristi Aleksein, hän tapasi lomalla Turkissa vuonna 1998.

Aleksei kertoi myöhemmin haastatteluissa ihastuneensa paitsi Julijan kauneuteen myös hänen älykkyyteensä.

– Hän oli kaunis blondi, joka tunsi jokaisen ministerin nimeltä, Aleksei kuvaili.

Naimisiin pariskunta meni kaksi vuotta myöhemmin. Heille syntyi kaksi lasta, vuonna 2001 tytär Darja (tunnetaan nimellä Dasha) ja vuonna 2008 poika Zahar.

Venäläinen tutkiva journalisti ja politiikan tutkija Jevgenia Albats kertoo Time -lehdelle tavanneensa Julijan ensimmäisen kerran vuonna 2006 Aleksein 30-vuotissyntymäpäivillä.

– Katselin heitä tanssimassa ja ajattelin: Tämä on siis se voima, joka Alekseita ajaa eteenpäin. Hänen täytyy todistaa vaimolleen olevansa tämän arvoinen.

"Jos minä hajoan, kaikki hajoavat"

Navalnaja esiintyi miehensä rinnalla mielenosoituksissa, vaalikampanjoissa ja lukuisissa oikeudenkäynneissä.

– Nämä paskiaiset eivät tule koskaan näkemään kyyneleitämme, Navalnaja sanoi vuonna 2013, kun Aleksei tuomittiin viiden vuoden vankeuteen, mikä kylläkin myöhemmin kumottiin mielenosoitusten jälkeen.

Koko perhe joutui Venäjän hallinnon silmätikuksi. Myös Julija on pidätetty lukuisia kertoja mielenosoituksissa.

Ennen presidenttiehdokkuuttaan vuonna 2018 Aleksei Navalnyi kertoi Reutersille, että Venäjän turvallisuuspalvelu seuraa hänen vaimoaan ja lapsiaan, jotka olivat tuolloin 15- ja 9-vuotiaita.

Julija kommentoi asiaa pari vuotta myöhemmin, kun hänen aviomiehensä oli yritetty myrkyttää hermomyrkyllä.

– Päällimmäinen tunne minulla oli se, etten voi rentoutua ja osoittaa heikkoutta, hän kuvaili.

– Jos minä hajoan, kaikki hajoavat.

Raivo leimahti kunnolla Aleksein kuoltua

Julia näki aviomiehensä viimeisen kerran kaksi vuotta ennen tämän kuolemaa pienessä vankeuslaitoksessa Pokrovin kaupungissa. 

Perhe vietti muutaman päivän Aleksein kanssa syöden vihreää borssikeittoa ja katsellen Pekingin olympialaisia.

AOP Julia Navalnaja (1)
Julija halasi miestään oikeussalissa Pokrovissa helmikuussa 2022. 

Aleksei Navalnyi kuoli viime helmikuussa 47-vuotiaana epäselvissä olosuhteissa vankileirillä Siperiassa, missä hän oli suorittamassa poliittisena pidettyä 19 vuoden tuomiotaan.

Julija syytti kuolemasta julkisesti Venäjän hallintoa ja presidentti Putinia.

– Jakakaa raivoni – raivoni, vihani ja inhoni niitä kohtaan, jotka uskalsivat tappaa tulevaisuutemme, kyyneleitä vastaan taistellut Julija sanoi kolme päivää Aleksein kuoleman jälkeen julkaistulla videolla.

Navalnajalle satoi myötätuntoa ja tukea ulkopuolelta. Hän muun muassa tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin San Fransiscossa, Kaliforniassa, pian Aleksein kuoleman jälkeen ja puhui Euroopan parlamentille Strasbourgissa.

"Hänen voimansa on hänen motiivinsa"

Miehensä kuoleman jälkeen Navalnaja on jatkanut tämä työtä. Keväällä hän kehotti näkyvästi venäläisiä protesteihin presidentinvaalien alla.

Aiemmin miehensä valokeilasta sivussa pysytellyt Julija onkin nyt noussut yhdeksi Venäjän opposition ja vastarintaliikkeen keulahahmoista. Time -lehti julisti hänet keväällä yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä.

Navalnaja asuu maanpaossa Venäjältä ja on kertonut haastatteluissa joutuvansa vaihtamaan asuinpaikkaansa säännöllisesti. 

Lapset ovat asuneet ulkomailla jo ennen Aleksein kuolemaa, sillä Dasha opiskelee Yhdysvaltojen Stanfordin yliopistossa ja Zahar sisäoppilaitoksessa Saksassa.

Time -lehden haastattelussa Julija kertoo, ettei ollut koskaan miehensä kanssa sopinut jatkavansa tämän työtä, jos tämä kuolisi. He olivat aina uskoneet, että Aleksei eläisi pidempään kuin Putinin valtakausi.

Heinäkuussa Venäjän viranomaiset kertoivat lisänneensä Navalnajan nimen "terroristien ja ekstremistien" mustalle listalle. Samalla hänestä annettiin pidätysmääräys.

Navalnajalla uskotaan olevan jopa miestään suuremmat mahdollisuudet venäläisen vastarintaliikkeen yhdistämisessä ja innostamisessa.

Navalnaja itse sanoo Venäjällä olevan "kymmeniä miljoonia" venäläisiä, jotka vastustavat hallintoa, mutta eivät vain näytä sitä julkisesti.

Journalisti Jevgenia Albatsin mukaan Julija resonoi tavalliseen, työssäkäyvään venäläiseen syvemmällä tasolla kuin poliittisena hahmona nähty Aleksei.

– Hänen voimansa on hänen motiivinsa. Hänen tavoitteensa on kostaa aviomiehensä murha, ja se antaa hänelle sellaista moraalista vaikutusvaltaa, jonka Venäjän kansa voi ymmärtää. 

Lue myös:

    Uusimmat