Sota Ukrainassa, talouspakotteet ja yleinen epävarmuus vaikuttavat myös palveluyritysten näkymiin, selviää Palvelualojen työnantajat Paltan tuoreesta suhdannekatsauksesta.
– Kansainvälinen kriisi ja talouspakotteet näkyvät Suomen kansainvälisessä palvelukaupassa erityisesti koronasta yhä toipuvissa kuljetuspalveluissa ja matkailussa, kertoo Paltan pääekonomisti Martti Pykäri tiedotteessa.
Energian hinnan nousu vaikuttaa kuljetuskustannuksiin. Matkustuksessa on myös uusia rajoitteita muun muassa Venäjän ilmatilan sulkemisen myötä.
Pykärin mukaan koronasta kärsineen palveluviennin toipuminen pandemiaa edeltäneelle tasolle venyy ensi vuoteen. Myös talouden yleinen luottamus heikkenee sitä enemmän, mitä kauemmin tilanne pitkittyy, mikä voi vaikuttaa myös palveluiden kulutukseen.
– Pakotteille on kuitenkin laaja hyväksyntä palvelualoilla, vaikka niistä aiheutuukin haittaa useiden yritysten toiminnalle, Pykäri kertoo.
Kuljetusta ja matkailua lukuun ottamatta palveluiden vienti on jo toipunut pandemiaa edeltäneelle tasolle. Ict-palveluiden vienti kasvoi viime vuonna 13 prosenttia ja konsulttipalveluiden vienti 16 prosenttia.
Palveluiden vienti kasvaa Paltan ennusteen mukaan tänä vuonna noin vajaat 15 prosenttia viime vuodesta eli yhteensä yli 30 miljardiin euroon.
Venäjän merkitys on hiipunut
Venäjän merkitys palveluiden ulkomaankaupassa on hiipunut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Viime vuonna palveluvientitulot Venäjältä olivat yhteensä 496 miljoonaa, mikä vastasi ainoastaan kahta prosenttia koko palveluviennistä.
Vielä vuonna 2013 Suomen palveluvientitulot Venäjältä olivat lähes kaksi miljardia euroa, mikä vastasi kymmentä prosenttia koko palveluviennistä. Ilmaliikenteen ja matkailun osuus oli tästä yli 70 prosenttia.