Länsimaiset panssarivaunut muuttavat tapoja, jolla Ukraina käyttää panssarivaunuja. Näin sanoo ukrainalaisen panssarivaunuprikaatin komentaja Leonid Khoda Reutersin mukaan.
Khodan mukaan Leopardien ja muiden länsivaunujen pääkanuuna on niin paljon venäläistä vastinettaan tulivoimaisempi, että sillä voi ampua tuhoisasti ratkaisevasti pidemmälle kuin venäläistankeilla.
– Taktiikat ja tankkien käyttö muuttuvat merkittävästi, koska (länsitankeilla) on pidempi kantama ja muita ominaisuuksia. Jos näitä ominaisuuksia käytetään kunnolla, voi vihollisen tuhota ennen kuin he ovat päässeet tulietäisyydelle, Khoda sanoo.
Eri asia tietysti on, kuinka usein sen enempää länsivaunujen kuin venäläispanssareidenkaan maksimaalista kantamaa pystytään todellisessa taistelutilanteessa hyödyntämään.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Leopard 2A6 -panssarivaunu sotaharjoituksissa Saksassa toukokuussa 2017.
Suomalaismajuri: "Tiettyjä laatueroja on"
Kaikki odottavat länsitankkeja, panssariprikaatin johtaja Khoda sanoo. Sekä Venäjä että Ukraina käyttävät tällä hetkellä venäläisvalmisteisia T-sarjan panssareita, joita myös Suomella on ollut käytössä ennen Leopard-panssareita.
– 1. tankkiprikaati odottaa myös (länsitankkeja). Jokin aika sitten lähetimme henkilöstöä opettelemaan Leopard 2A6-panssarivaunujen käyttöä, Khoda sanoo.
Helmikuussa uutisoitiin, että taistelukokemusta kerryttäneet ukrainalaissotilaat ovat aloittaneet Leopard-tankkien käyttökoulutuksen Puolassa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:47"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.
Lue myös: Video: Itsemurhalennokki syöksyy venäläisen panssarivaunun perään ja tekee tehtävänsä
Ukrainaan kevään mittaan toimitettavien länsivaunujen ja venäläispanssarien välillä on "tiettyjä laatueroja", sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori, majuri Antti Paronen.
Tankkeja vertaillessa puhe jumittuu herkästi panssariin ja tykkiin. Paronen nostaa esille muut tekijät.
– Joka sään ja kaikkien valaistusolosuhteiden toiminta (on tankkien välillä eri tasolla). Länsimaisilla panssarivaunuilla kyetään sotimaan pimeällä ja ampumaan verrattain tarkasti. Sellaiset vaunut ovat ylivoimaisessa asemassa sellaiseen kalustoon nähden, jolla sitä kykyä ei ole, Paronen toteaa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lue myös: Venäjä myöntää: Kremlin sisäpiirissä käynnissä valtataistelu
Tekniikka ei takaa sotaonnea
Pelkät länsitankkien paremmat tekniset ominaisuudet eivät takaa Ukrainalle menestystä tulevissa taisteluissa.
Venäjän armeijaa on viimeisen vuoden aikana toistuvasti soimattu heikosta koulutustasosta. Kömpelöt taktiikat ovat aiheuttaneet venäläisille raskaita tappioita jatkuvalla syötöllä Kiovan taistelusta lähtien.
On kuitenkin turha kuvitelma, että ukrainalaisten toiminta olisi aina ollut ongelmatonta.
Yksi esimerkki ukrainalaisen panssariaseen kyseenalaisesta käytöstä on laajalti levinnyt video, jossa Ukrainan tankki näyttäisi liikkuvan avoimessa maastossa varsin lähellä tienvarsipuustoa, johon se myös liikkeestä ampuu useita laukauksia tykillään.
Voit katsoa kyseisen videon alla olevasta tviitistä. Videota kommentoi helmikuussa esimerkiksi Maavoimien esikunnan majuri Mika Mäenpää.
Juttu jatkuu tviitin jälkeen.
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
– Pakko myöntää, että tämä on epäpätevää tankkien käyttöä. Tarvitaan paljon koulutusta tai muuten länsimaiset taistelupanssarivaunut eivät auta sen enempää kuin T-72-tankitkaan.
– Pyörimällä ympäriinsä tankin miehistö paljastaa jatkuvasti heikommin panssaroidut sivu- ja takaosat tulitukselle, Mäenpää jatkaa.
Mäenpään mukaan videolla ampuvan ukrainalaistankin olisi myös syytä pitää suurempaa etäisyyttä kohteisiinsa.
Videon pidempi versio sen sijaan näyttää, että kuvattava tankki ei ole niin yksin kuin miltä vaikuttaa.
Lue myös: Ukrainan ratkaiseva vastahyökkäys voi tapahtua vain yhdessä suunnassa – "Selvää kaikille, jotka vilkaisevat karttaa"
0:55Ovatko panssarivaunut 2020-luvun sodissa kallista romurautaa? Näin panssariasiantuntija vastaa. Juttu on kesäkuulta 2022.