Ukrainan uudeksi ulkoministeriksi Andri Sybiha – tämä hänestä tiedetään

Ukrainan uudeksi ulkoministeriksi on nimitetty Andri Sybiha.

Ukrainalaislehti Kyiv Independentin mukaan Andri Sybiha on aiemmin toiminut muun muassa Ukrainan Turkin-suurlähettiläänä vuosina 2016–2019. Hän siirtyi huhtikuussa presidentin esikunnasta ulkoministeriöön.

Sybiha korvaa tehtävässä Dmytro Kuleban, jolle parlamentti myönsi eron torstaina. Kuleban kerrottiin keskiviikkona jättäneen eroanomuksensa.

AFP:n lähteiden mukaan Kuleba ei olisi halunnut jättää pestiään, mutta koki tähän painostusta Ukrainan presidentinkanslian kansliapäälliköltä Andri Jermakilta. Kulebaa oli myös arvosteltu ministeriön toiminnasta.

AFP:n mukaan Sybihan katsotaan olevan lähempänä Jermakia kuin edeltäjänsä Kuleba.

Osa hallinnon uudelleenjärjestelyä

Ukrainassa useita muitakin ministereitä ja hallinnon korkea-arvoisia henkilöitä on jättämässä pestinsä osana suurta hallinnon uudelleenjärjestelyä.

Eroanomuksensa ovat jättäneet muun muassa oikeusministeri Denys Maljuska sekä kaksi apulaispääministeriä. Myös Ukrainan valtion kiinteistörahaston johtaja erosi.

Lisäksi presidentinhallinnon apulaisjohtaja ja presidentti Volodymyr Zelenskyin korkea-arvoinen avustaja Rostyslav Shurma erotettiin.

– Tarvitsemme tuoretta energiaa. Nämä toimet liittyvät maamme vahvistamiseen eri alueilla. Jotkut heistä ovat olleet ministereinä viisi vuotta, Zelenskyi perusteli uudelleenjärjestelyjä keskiviikkona.

Zelenskyi nousi presidentiksi vuonna 2019. Hänen kautensa olisi päättynyt toukokuussa, mutta uusia vaaleja ei kuitenkaan sotatilan aikana voi lain mukaan järjestää.

Presidentti erottanut maan johtohenkilöitä

Zelenskyi on vaihtanut maan asevoimien korkea-arvoisia johtajia sekä ministereitä useita kertoja sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuonna 2022.

Viime perjantaina presidentti kertoi erottavansa maan ilmavoimien komentajan Mykola Oleshtshukin. Zelenskyi sanoi päättäneensä korvata komentajan vahvistaakseen Ukrainan sotilasjohtoa.

Aiemmin tänä vuonna presidentti erotti myös asevoimien komentajan Valeri Zaluzhnyin. Hänen tilalleen nousi Oleksandr Syrskyi, joka on johtanut Ukrainan hyökkäystä Venäjällä Kurskin alueella.

Viime syksynä Zelenskyi erotti puolustusministeri Oleksi Reznikovin korruptiosyytösten takia. Tilalle tuli Rustem Umjerov.

Lue myös:

    Uusimmat