Zelenskyin kabinetissa joukkopako – nyt myös ulkoministeri Kuleba pyytää eroa

Ukrainassa useat korkea-arvoiset henkilöt ovat jättämässä pestinsä.

Eroanomuksen jätti tiistai-iltaan mennessä ainakin viisi ministeriä mukaan lukien maan oikeusministeri Denys Maljuska sekä kaksi apulaispääministeriä. Myös Ukrainan valtion kiinteistörahaston johtaja erosi.

Keskiviikkoaamuna tuli tieto, että myös ulkoministeri Dmytro Kuleba on ilmoittanut pyytävänsä eroa tehtävästään, kertoo Reuters.

Lisäksi presidentinhallinnon apulaisjohtaja ja presidentti Volodymyr Zelenskyin korkea-arvoinen avustaja Rostyslav Shurma erotettiin.

Vallassa olevan Kansan palvelija -puolueen puheenjohtaja Davyd Arahamija sanoi viestipalvelu Telegramissa, että kuluvalla viikolla voitaisiin odottaa suurta hallituksen uudelleenjärjestelyä.

– Yli 50 prosenttia ministerikabinetin henkilökunnasta vaihtuu. Huomenna on irtisanomispäivä ja sitä seuraavana päivänä nimityspäivä, hän kirjoitti.

Kansan palvelija on Zelenskyin perustama puolue. Sen nimi viittaa samannimiseen televisiosarjaan, jossa esiintyminen teki Zelenskyin tunnetuksi.

Zelenskyi nousi presidentiksi vuonna 2019. Hänen kautensa olisi päättynyt toukokuussa, mutta uusia vaaleja ei kuitenkaan sotatilan aikana voi lain mukaan järjestää.

Presidentti erottanut maan johtohenkilöitä

Zelenskyi on uusinut maan asevoimien korkea-arvoisia johtajia sekä ministereitä useita kertoja sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuonna 2022.

Perjantaina presidentti kertoi erottavansa maan ilmavoimien komentajan Mykola Oleshtshukin. Zelenskyi sanoi päättäneensä korvata komentajan vahvistaakseen Ukrainan sotilasjohtoa. Ukraina oli tuoreeltaan vahvistanut, että yksi maan liittolaisten sille toimittamista F-16-hävittäjistä tuhoutui onnettomuudessa. Aiemmin viime viikolla tapahtuneessa turmassa kuoli hävittäjän lentäjä.

Aiemmin tänä vuonna presidentti erotti myös asevoimien komentajan Valeri Zaluzhnyin. Hänen tilalleen nousi Oleksandr Syrskyi, joka on johtanut Ukrainan hyökkäystä Venäjällä Kurskin alueella.

Viime syksynä hän erotti puolustusministeri Oleksi Reznikovin tehtävästään korruptiosyytösten siivittämänä. Puolustusministeriksi nimitettiin tämän jälkeen Rustem Umjerov.

Lue myös:

    Uusimmat