MTV Ukrainassa: Mitä maan johdossa oikein tapahtuu?

MTV Uutisten ulkomaantoimittajan Niko Nurmisen mukaan Ukrainan hallituksen ministerierot eivät tulleet yllätyksenä. Ukrainan parlamentti on hyväksynyt tänään neljän ministerin eronpyynnöt. 

Useat Ukrainan ministerit ovat pyytäneet viime päivinä eroa virastaan. Tuoreimpana eroa pyysi tänään keskiviikkona ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Presidentti Volodomyr Zelenskyin mukaan hallituksen uudelleenjärjestely tuo uutta energiaa, jota Ukraina nyt tarvitsee.

Kriitikot: Zelenskyi sementöi valtaansa

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Niko Nurminen kertoo, että ministerierot eivät tulleet minkäänlaisena yllätyksenä Ukrainassa.

– Zelenskyi on itse puhunut yli vuoden siitä, että hänen hallintoonsa on tulossa merkittäviä muutoksia virkamieskuntaan sekä ministeristöön. Nyt hän lopulta lähti toteuttamaan näitä asioita. Toki näistä puhutaan nyt vapaaehtoisina eroina, Nurminen kertoo Ukrainan Dniprosta.

– Zelenskyi sanoi, tarvitaan uutta virtaa tähän maahan, ja epäilemättä näin onkin. Sota rassaa kansantaloutta ja koko yhteiskuntaa käsittämättömällä tavalla. Uutta väkeä varmaan tarvitaankin.

Ukrainassa parlamenttivaalit jäivät noin vuosi sitten pitämättä sodan takia. Keväällä jäivät väliin presidentinvaalit.

– Yhteiskuntasopimuksen mukaan ne järjestetään heti, kun sota loppuu. Ehkä nämä ovat ikään kuin sisäisen piirin pseudovaalit, että väki osittain vaihtuu, Nurminen arvio. 

– Kriitikoiden mukaan Zelenskyi haluaa panna väkeä kiertoon sementoidakseen valtaa itselleen ja omalle lähikabinetilleen.

Nurmisen mukaan Zelenskyin oma Kansanpalvelija-niminen puolue on ilmoittanut, että 50 prosenttia väestä menee vaihtoon. 

– Se kertoo siitä, että eroja on tulossa vielä paljon lisää.

Venäjä ja lihamyllytaktiikka

Rintamilla tilanne jatkuu Nurmisen mukaan erittäin pahana. Nurminen on itse käynyt tänään Donetskissa Pokrovskissa.

– Venäjä keskittää joukkojaan sinne ja laivaa ilmeisesti koko ajan lisää ihmisiä. Vaikuttaa siltä, että siellä on alettu käyttää taas vanhaa taktiikkaa niin sanotusta lihamyllystä. Miehiä vain peliin ja sitä mukaa kun niitä kaatuu, seuraava aalto siten, että ukrainalaiset alimiehitettyinä tulevat uupumaan ja joutuvat jättämään linjansa.  

– Useammastakin [Ukrainan] pataljoonasta minulle tänään kuitenkin kerrottiin, että linjat pidetään eivätkä venäläiset eivät ole päässeet etenemään. 

Lue myös:

    Uusimmat