Ukrainalaistaustainen Elena Singaevska ei edelleenkään tiedä, miten hän ratkaisee koiraongelman Tullin kanssa. Yhdestä asiasta hän on kuitenkin helpottunut: eläimet näyttäisivät välttävän lopetuspiikin.
Singaevska kertoo saaneensa sanallisesti tiedon, ettei eläimiä lopeteta, mutta puuttuvan asiakirjan suhteen viranomainen ei helly. Hän kertoo, että Tulli vaatii eläinten palauttamista Puolaan tai Ukrainaan.
– Yritän vielä selvittää, voisivatko eläimet olla karanteenissa Suomessa, jotta niitä ei tarvitsisi lähteä viemään raskaalle lentomatkalle takaisin Puolaan.
Tulli veloittaa koirien majoittamisesta 150 euroa päivä
Lemmikkien pelastaminen Ukrainasta on muodostumassa uudelle omistajalle pattitilanteeksi, sillä eteen on tullut useampi yllättävä este.
Singaevska kertoo, ettei lemmikkien kanssa voi lähteä Puolaan noin vain, vaan lentoyhtiö tarvitsee lemmikistä tiedon kolme viikkoa etukäteen. Samaan aikaan lemmikkien asuminen Tullissa maksaa 150 euroa päivältä.
Singaevskaa huolestuttaa Puolaan lähteminen, sillä hän ei puhu englantia eikä puolaa. Lisäksi hän pelkää, että Puolassa edessä voi olla uusia ongelmia viranomaisten kanssa, sillä lemmikeiltä edelleen puuttuu yksi viranomaisen vaatima asiakirja.
Lemmikin adoptointi Puolasta tyssäsi byrokratiakoneistoon
Kimurantti tilanne sai alkunsa, kun Suomessa pitkään asunut, ukrainalaistaustainen Singaevska päätti adoptoida ukrainalaisen tuttunsa kolme lemmikkiä Ukrainasta.
Lemmikit pääsivät Ukrainasta Puolaan edellisen omistajansa kanssa, mutta lemmikkien omistajavaihdos sai mutkia matkaan, kun Suomessa Tulli huomasi lemmikeiltä puuttuvan yhden asiakirjan.
MTV uutisoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikonloppuna, jolloin tilanne oli se, että Tullissa eläimiä uhkasi lopetus, elleivät ne palaudu lähtömaahan 6. syyskuuta.
Singaevskan tapaus on herättänyt useita eläinsuojelualan toimijoita auttamaan. Singaevska kertoo valittaneensa Tullin päätöksestä avun ansiosta.
Singaevska kertoo yrittäneensä selvittää etukäteen Ruokaviraston kanssa parhaan kykynsä mukaan asiakirjojen riittävyyden lemmikkien tuomiseksi. Hänelle on kuitenkin sattunut erehdys siinä, että lemmikeiltä puuttuu yksi tarvittava asiakirja.
Alkuperäisen päätöksen yhteydessä Tulli vaati EU:n lemmikkipassia, mutta nyt Singaevskan ja häntä tilanteessa auttaneen eläinfilosofi Elisa Aaltolan mukaan lemmikeille riittäisi Puolassa kirjoitettu terveyskortti.
Aaltola korostaa, että tässä tapauksessa kukaan ei epäile eläinten olevan sairaita.
Eläimillä on rokotukset kunnossa ja ne on testattu raivotaudin varalta. Eläimiltä puuttuu terveyskortti.
– Suomalaisia virkaeläinlääkäreitä on jo tarjoutunut kirjoittamaan tällaisen todistuksen, joten minusta on kummallista, että Tulli tahtoo lähettää eläimet takaisin Puolaan, jotta Puolassa eläinlääkäri tekisi eläimille vastaavan paperin.
Singaevska kokee joutuneensa pallotelluksi viranomaiselta toiselle.
– Tullista on sanottu, että Ruokavirasto voi tehdä päätökseen muutoksen ja Ruokavirasto puolestaan sanoo, että asia kuuluu Tullille. Tulliin on vaikeaa saada normaali keskusteluyhteys, jotta asia voitaisiin ratkaista.
Karanteenitiloja eläimille tarjottu, mutta sekin tyssäsi byrokratiaan
Aaltola kertoo niin ikään olleensa eri viranomaisiin yhteydessä auttaakseen Singaevskaa ja hänen koiriaan. Aaltola pohtii, eikö Singaevskan hyvä tarkoitus lemmikkien pelastamisessa sodan jaloista voisi käydä lieventävänä asianhaarana.
– Kaikkinensa tämä tuo esille sen, että Suomeen tarvittaisiin karanteenitilat eläimelle, jos ihminen on tehnyt vahingossa virheen ja eläin on saapunut maahan väärällä terveyskortilla.
Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesyn puheenjohtaja Nina Immonen kertoo MTV:lle, että yhdistys on tarjonnut eläimille karanteenitilaa. Jotta karanteenitila voitaisiin hyväksyä, aluehallintoviraston tulisi käydä tarkastamassa tilat.
– Meille on avin puolesta sanottu, että nämä ovat pitkiä prosesseja. Minusta puolestaan tuntuu, ettei Suomessa ole yhtään myötätuntoa tai halua selvittää asiaa. Katson tätä asiaa eläinsuojelun näkökulmasta ja koirille kaikkein parhain vaihtoehto olisi päästä kotikaranteeniin tai sitten muihin karanteenitiloihin.
– Puolaan takaisin lentäminen asiakirjan vuoksi, jonka voisi Suomessa kirjoittaa, on eläinten hyvinvoinnin kannalta järjetöntä. Lentäminen altistaa eläimet vielä ylimääräiselle stressille. On huomioitava, että eläimillä on jo stressaava matka takanaan ja ne on tuotu sotaa käyvästä maasta turvaan.
MTV on pyytänyt tällä viikolla Tullia kommentoimaan tapausta useaan otteeseen tuloksetta.
Video: Saako koiraa lohduttaa jännittävässä tilanteessa? Näin vastaa asiantuntija: "Aina kannattaa miettiä, miten voin auttaa tätä koiraa..."
1:08