Ukrainasta sotaa pakenevat saivat tuoda yli vuoden ajan lemmikkinsä Suomeen hyvin löyhin ehdoin. Rajaeläinlääkärille paluu normaaleihin maahantuloehtoihin on helpotus, mutta ukrainalaisten yhdistys on huolissaan päätöksen seurauksista.
Pian Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa, Suomi poikkeuksellisesti salli Euroopan komission suosituksesta päästää sotaa pakenevien lemmikkikoirat, -kissat ja -fretit maahan hyvin löyhin ehdoin.
Tämä mahdollisti sotaa pakenevien ihmisten ottaa lemmikkinsä mukaan Suomeen.
Tavallisesti kyseisten lemmikkieläinten oli täytettävä tarkat maahantuloehdot, joihin kuuluu niin rokotuksia, verinäytteitä kuin asiakirjojakin.
Heinäkuun alusta lähtien on taas palattu takaisin tavallisiin maahantuloehtoihin.
Ruokaviraston rajaeläinlääkäri Elina Viitasaari kertoo pitävänsä paluuta hyvänä asiana.
– Sitten voimme luottaa siihen, että ne, jotka tulevat tänne, tulevat laillisesti ja niille on tehty taudinvastustustoimenpiteet asiallisesti. Me olemme niin sanotusti kaikki muutkin turvassa, hän sanoo.
– Saa hengittää sillä lailla vähän vapaammin.
Erityistä huolta olivat aiheuttaneet Viitasaaren mukaan ihmiselle vaaralliset raivotauti sekä myyräekinokokki.
– Valitettavasti, kun Ukrainassa on sotatila päällä, raivotauti ei ilmeisesti ole aivan hallinnassa.
Maahantuloehdot täytettiin jälkikäteen
Ruokaviraston tietojen mukaan Ukrainasta on saapunut Suomeen vajaa 2200 lemmikkiä viime vuoden helmikuusta kuluvan vuoden heinäkuun puoleenväliin saakka.
Niin sanotut helpotetut säännöt koskivat vain koiria, kissoja ja frettejä, muiden lemmikkieläinten kohdalla säännöt ovat pysyneet samana sodan alettua. Niitä on saapunut Suomeen vain yksittäisiä, Ruokavirastosta kerrotaan.
Helpotettujen maahantuloehtojen aikana tavallisia vaatimuksia ei tarvinnut huomioida, mutta eläimen kanssa tuli käydä Tullissa, jossa jaettiin ohjeet jatkotoimenpiteitä ja mahdollista eristystä varten.
– Maahantulovaatimukset täytettiin ikään kuin jälkikäteen, Viitasaari kertoo.
Viitasaari sanoo, että hänen korviinsa ei ole kantautunut helpotetuista maahantulovaatimuksista aiheutuneita vakavia haittavaikutuksia, kuten Suomeen saapuneita tauteja.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Uhkana oli raivotauti tai loinen
Tavallisesti Suomeen Ukrainasta saapuvilta koirilta vaaditaan muun muassa ekinokokkilääkitys, joka vastustaa heisimadon leviämistä.
– Suomessa sitä ei ole, ja sitä me emme tänne halua, Viitasaari toteaa.
Löyhempien maahantuloehtojen aikana Ukrainasta saapuvilta koirilta ei vaadittu lääkitystä ennen maahan saapumista, mutta Tulli lääkitsi eläimet rajalla suun kautta annettavalla, reseptivapaalla lääkkeellä.
Myyräekinokokki eli Echinococcus multilocularis on loinen, joka leviää kettujen ja koirien ulosteen mukana ja voi tarttua ihmiseen.
– Se voi tehdä ihmisen sisäelimiin kasvainmaisesti kasvavia matorakkuloita. Marjastuksesta puhutaan, että jos kettu on tehnyt tarpeensa marjoihin ja siellä on madonmunia, ne voivat päätyä ihmiseen, Viitasaari kertoo.
– Se on tosi vaarallinen tauti ihmiselle.
Myyräekinokokkia ei ole kuitenkaan havaittu Suomessa.
– Onhan se huojentavaa, ettei ole löytynyt mitään näinkin vaarallista, Viitasaari toteaa.
Raivotaudin uhkaa vältettiin ohjaamalla eläimen kanssa saapuvat ihmiset eläinlääkäriin.
– Raivotauti Euroopan Unionissa on aivan kamala asia, jos se tulee, koska se on myös ihmisiin tarttuva, tappava tauti. Sen kanssa ei ole leikkimistä.
Viitasaari toteaa, että huolta kyllä oli.
– Ukrainahan kuuluu näihin niin sanottuihin korkean raivotautiriskin maihin, hän kertoo.
– Että sieltä mahdollisesti tulisi rabies EU:n alueelle ja lähtisi leviämään... Kyllä siinä aikamoista viestinvaihtoa oli sinne tänne, Migrin ja Tullin kanssa tehtiin yhteistyötä ja käännöstekstejä tuli tehtyä.
Viitasaari kertoo, että saapuvien eläinten määrä oli ajoittain suuri. Vaikka kyselyitä sekä ukrainalaisilta että heidän avustajiltaan on tullut, Viitasaaren mukaan paluu normaaliin oli "yllättävän kivuton".
– Haasteita aiheutti nopea aikataulu Komission ohjeistuksessa näin kesäaikaan ja viestin välittäminen laajalle. Tässä on Migri ja Tulli ollut suurena apuna, Viitasaari sanoo.
Omistajan mukana Ukrainasta matkustavia lemmikkejä koskevat seuraavat ehdot:
Lähde: Ruokavirasto |
Eläimet joudutaan tarvittaessa lopettamaan
Heinäkuusta alkaen Ukrainasta saapuneet lemmikit, jotka eivät täytä määrättyjä maahantuloehtoja, voidaan palauttaa lähtömaahan tai lopettaa omistajan kustannuksella, Ruokavirasto kertoo.
Vaikka helpotettujen maahantuloehtojen aikana eläimet saivat saapua Suomeen ilman, että ehdot täyttyivät, vaaditut toimenpiteet tuli kuitenkin hoitaa maahan saapumisen jälkeen.
Neljä Ukrainasta saapunutta kissaa määrättiin lopetettavaksi heinäkuun puolivälissä, sillä niiden omistaja ei suostunut antamaan kissoille mikrosiruja tai raivotautirokotusta.
Muita lopetuksia ei Ruokaviraston päätöksellä ole tehty ennen heinäkuuta, sillä omistajat ovat saapumisensa jälkeen hoitaneet eläimiltään puuttuvat rokotukset ja muut toimenpiteet.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Ukrainalaisten yhdistys on huolissaan
Ukrainalaisten yhdistys Suomessa julkaisi kesäkuun lopussa avoimen kirjeen, jossa ilmaisi olevansa "syvästi huolestunut" paluusta normaaleihin maahantuloehtoihin.
– Ukrainalaisen yhteisön puolesta haluamme osoittaa kiitollisuutta Suomen viranomaisten osoittamasta joustavuudesta ja toivomme, että tähän tilanteen löytyy sopiva ratkaisu, yhdistyksen tiedotteessa sanotaan.
Yhdistys myös toteaa haluavansa korostaa, että moni ukrainalainen saapuu miehitetyiltä alueilta Suomeen Venäjän kautta.
Yhdistyksen alaisen projektin, Helsingin Vallilassa sijaitsevan ukrainalaisia auttavan apukeskuksen pääkoordinaattori Tanja Mustonen kertoo, että hänen seuraamiinsa Facebook-ryhmiin tulee päivittäin kyselyitä siitä, miten lemmikin kanssa voi päästä Suomeen.
– Ongelma on, että Ukrainan alueilla, joissa ei tilapäisesti ole Ukrainan valta, rehellisesti en tiedä, miten kaikki tarvittavat paperit voi kasata, Mustonen sanoo.
– En tiedä, miten se olisi mahdollista Itä-Ukrainassa.
Ihmiset ovat Mustosen mukaan kehittäneet ratkaisuja Ukrainan päässä: lemmikkejä on muun muassa jätetty maahan jääville tutuille tai perheenjäsenille hoitoon.
Facebook-ryhmissä vapaaehtoiset ja jo eläimensä kanssa maahan saapuneet neuvovat seuraamaan viranomaisten ohjeita.
– Pitää miettiä, miten voimme auttaa tässä tilanteessa. Monille se on iso kysymysmerkki, miten päästä Suomeen eläimen kanssa, Mustonen toteaa.