Ulkomaalaisia koskevat mielipiteet veivät maallikkotuomarin tehtävän

Istunnoissa esitetyt kommentit herättivät epäilyjä, suhtautuuko lautamies kaikkiin oikeudenkäynnin osapuoliin tasapuolisesti.

Helsingin käräjäoikeus on vapauttanut tehtävistä lautamiehen, jonka näkemyksiä ulkomaalaisista syytetyistä käräjätuomarit pitivät sopimattomina. Käräjäoikeus kertoo asiasta tiedotteessaan.

Kolme eri käräjätuomaria oli havainnut lautamiehen lausuneen mielipiteitään neljän erillisen käräjäoikeuden istunnon aikana.

Lautamies esitti puolustuksekseen, että hän oli lausunut poliittisia mielipiteitä.

Maallikot pois oikeussaleista? Hallitus selvittää, pitäisikö lautamiesjärjestelmä lopettaa.

Sananvapau ei rajoittamaton

Asian arvioinnissa kiinnitettiin huomiota siihen, että sananvapaus ei ole rajoittamaton, vaan sen käyttöön liittyy vastuu. Lautamiehen istunnoissa esittämät kommentit olivat herättäneet epäilyjä siitä, suhtautuuko lautamies kaikkiin oikeudenkäynnin osapuoliin tasapuolisesti.

Näin ollen katsottiin, että hän oli käyttänyt sananvapauttaan tavalla, joka oli omiaan vaarantamaan tuomioistuimen nauttiman arvovallan ja puolueettomuuden. Tämän vuoksi hänen kommenttinsa eivät nauttineet sananvapauden suojaa.

Käräjäoikeus totesi, että lautamiehen käyttäytyminen oli ollut kokonaisuutena arvostellen sopimatonta eikä häntä voitu enää pitää sopivana toimimaan lautamiehenä.

Käräjäoikeuden päätös ei ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta.

Lautamiehet osallistuvat tiettyjen rikosasioiden sekä maaoikeusasioiden ratkaisuun. Heitä voi kutsua myös maallikkotuomareiksi, koska heillä on tuomarin valtaa. Kuntien ja kaupunkien valtuustot valitsevat lautamiehet.

Lue myös:

    Uusimmat