Ulkomaalaistaustaiset ja sijoitetut nuoret kokevat seksuaalista häirintää muita enemmän, jopa alakoululaisia ahdistellaan

41396445
Suurin osa nuorten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä tapahtuu puhelimessa, internetissä tai jossain julkisessa tilassa.Lehtikuva
Julkaistu 28.03.2018 07:28

MTV UUTISET–STT

Toimintarajoitteiset, ulkomaalaistaustaiset sekä sijoitetut nuoret kokevat seksuaalista häirintää yleisemmin kuin muut nuoret. Asia käy ilmi laajasta kouluterveyskyselystä, joka tehtiin keväällä 2017.

Perusopetuksen 8.- ja 9.-luokkalaisista nuorista joka viides on kokenut häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua vuoden aikana. Seksuaalisen häirinnän kokemukset olivat yleisempiä, jos nuori ja hänen vanhempansa olivat syntyneet ulkomailla, nuorella oli fyysisiä tai kognitiivisia toimintarajoitteita tai hän asui sijoitettuna.

– Myös seksuaalisen väkivallan osalta luvut ovat huolestuttavia. Ulkomaista syntyperää olevista tai sijoitettuna asuvista nuorista joka neljäs oli kokenut seksuaalista väkivaltaa viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Riikka Ikonen tiedotteessa.

– Nuorten kokema väkivalta on esimerkiksi intiimien alueiden vastentahtoinen koskettelu, seksiin painostaminen tai pakottaminen tai jonkin vastineen, kuten rahan, tavaran tai päihteiden tarjoaminen vastineeksi seksistä, Ikonen jatkaa.

Suurin osa nuorten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä tapahtuu puhelimessa, internetissä tai jossain julkisessa tilassa, kyselystä käy ilmi. Tytöt kokevat seksuaalista häirintää yleisemmin kuin pojat.

Jo alakouluikäiset kohtaavat häirintää

Noin seitsemän prosenttia perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvistä lapsista oli kokenut seksuaalista häirintää viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana, kyselystä myös käy ilmi. Tyttöjen ja poikien välillä ei ollut eroa häirinnän kokemuksien yleisyydessä.

Seksuaalista väkivaltaa oli ylipäätään kokenut kaksi prosenttia 4. ja 5. luokkaa käyvistä. Noin joka kymmenes nuori tyttö ja noin joka kahdeskymmenes nuori poika oli kokenut seksuaalista väkivaltaa viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Saaduista tuloksista voi THL:n mukaan päätellä, että erityistä huomiota tulisi kiinnittää puhelimessa ja internetissä tapahtuvan häirinnän ehkäisyyn. Ulkomaalaistaustaisille, toimintarajoitteisille ja sijoitetuille nuorille tulisi aktiivisesti tarjota mahdollisuuksia ja keinoja tunnistaa ja kertoa seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa