Perussuomalaisten puolueen jäseniä huolettaa ministeritentin perusteella oma työllistyminen, maahanmuutto, Kreikan tukeminen ja maanpuolustus.
Vielä kokouksen alla osa perussuomalaisten piirien puheenjohtajista toivoi puolueen puheenjohtajalta Timo Soinilta selkeää kantaa kansanedustaja Olli Immosen asiaan, mutta kyselytunnilla puolueen suhtautumisesta uusnatsien kanssa esiintymiseen ei kysytty.
Perussuomalaisten Turun puoluekokouksessa puolueen ministereiltä tivattiin ulkomaisten työntekijöiden työskentelystä Suomessa, vaikka viikonlopun aikana kokousväkeä puhuttivat myös maahanmuuttopolitiikka ja turvapaikanhakijat.
Työvoima EU-alueelta
Yksi kysyjä ihmetteli, että pääkaupunkiseudulle valmistuneen Kehäradan rakentajista enemmistö on ulkomaalaisia. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström ei vastannut suoraan kysymykseen, mutta korosti pimeän talouden torjuntaa.
Lindström kertoi myös vierailustaan Turun telakalla, jossa oltiin hänen mukaansa huolissaan suurien laivatilausten työvoiman suomalaisuudesta. Lindströmin mukaan julkisissa kilpailutuksissa taas voisi suosia kotimaisia yrityksiä hinnan kustannuksella.
Myös puolueen puheenjohtaja Timo Soini korosti viikonlopun aikana, että työvoiman tarveharkinnan jatkaminen hallitusohjelmassa on puolueen ansiota. Hän muistutti kyselytunnin jälkeen, että EU-alueelta Suomeen voi tulla vapaasti töihin.
– Vapaa liikkuvuus on jo olemassa ja EU-alueella on 500–600 miljoonaa ihmistä, Soini sanoi.
Tynkkyselle Kreikka hallituskysymys
Perussuomalaisten uusi kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen piti ennen kyselytuntia Kreikan tukemisen siunaamista puoluekentän suurimpana kipukohtana. Ensimmäistä kertaa perussuomalaisten puoluekokouksessa järjestetyllä ministeriryhmän kyselytunnilla Soinilta ei juuri kysytty Kreikan tukemisesta.
– On täysin kestämätöntä, että kenttä joutuu ajamaan asiaansa kilpailevan puolueen kansalaisaloitteen avulla, Tynkkynen sanoi.
Hän viittaa keskustan europarlamentaarikon Paavo Väyrysen kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan kansanäänestystä Suomen eurojäsenyydestä.
Tynkkysen mukaan perussuomalaisten pitäisi lähteä hallituksesta, jos hallitus ei pakota Kreikan kolmatta tukipakettia Euroopan kriisirahaston EVM:n hätätilamenettelyyn.
Soini sanoo, ettei hän kansanedustajana allekirjoittaisi Väyrysen aloitetta. Tynkkynen ihmettelee, miksi puolueen linja on muuttunut vuodesta 2011, jolloin tukipaketit olivat kynnyskysymyksenä estämässä puolueen hallituspaikan.
– Me kerroimme asian täysin rehellisesti (ennen vaaleja), ja he äänestivät meidät toiseksi suurimmaksi puolueeksi, Soini sanoi.
Soinin mukaan puolueen kannat elävät jatkuvasti. Esimerkiksi Britannian mahdollinen ero EU:sta kansanäänestyksen jälkeen pakottaisi Suomenkin pohtimaan jäsenyyttään.
– Jos kansanäänestys menee siihen, että britit eroavat EU:sta, se on EU:n loppu, Soini sanoi.