Kun lavalla istuu puolisen tusinaa kansanedustajaa samasta puolueesta ja kun puhetta sattuu johtamaan saman puolueen puheenjohtaja, kiteytyy kaikki Leena Meren (ps.) tyytyväiseen toteamukseen:
– Ihanaa kun juontaja antaa puhua, eikä ole debattia.
Ja puhetta ja yksituumaisuutta totisesti perussuomalaisilla parlamentaarikoilla riitti ilman turhia ja hankalia välihuomautuksia tai kysymyksiä. Mediaakin päästiin moittimaan poskettomista väitteistä ja suurentelusta SuomiAreenan tilaisuudessa.
Varsinaisesti keskustelun aiheena oli Euroopan unioni, jolle ei juuri löytynyt ymmärrystä.
Toimi Kankaanniemi avasi pelin kertomalla, että tiesi suunnan jo 1990-luvun alussa kun Suomen EU-jäsenyyttä ja kansanäänestystä vasta valmisteltiin. Kankaanniemi kuvaili suomalaisten EU-jäsenyyden seurauksia synkin sanoin.
– Me olemme kärsineet kohtuuttoman paljon, maksaneet valtavasti jäsenmaksuja ja saaneet meille täysin sopimattomia säädöksiä. Olemme suoraan sanoen lähes orjakansa tässä yhteisössä.
Yleisö taputti.
Hyvät puolet tiukassa
Puheenjohtaja Timo Soini haastoi keskustelijat luettelemaan EU:n hyviä puolia.
Simon Elo totesi, että hänen oli vaikea löytää niitä, mutta listasi kuitenkin eurooppalaisen yhteistyön, samankaltaiset arvot ja talousyhteistyön. Ari Jalonenkaan ei juuri myönteistä löytänyt, mutta totesi, että EU on kuitenkin helpottanut tavaroiden ja ihmisten liikkumista.
Odotetusti maahanmuutto oli yksi keskustelijoiden ongelmien lähteistä. Suomi ei pysty auttamaan satoja tai kymmeniätuhansia pakolaisia.
– Meiltä menee tänä vuonna miljardi euroa 42000 maahanmuuttajan - viime vuonna tulijoita oli 32000 ja tänä vuonna 10000 - paperien pyörittämiseen, heidän majoittumiseensa ja hoitamiseensa sekä oikeuskäsittelyihin, luetteli Kankaanniemi ja totesi, että lähimmäisenrakkautta voi osoittaa myös suuntaamalla rahaa pakolaisleireillä olevien hädänalaisten auttamiseen.
Yleisö taputti.
Brexitistä uusi juhlapäivä
Aika näyttää, miten keskeiseksi teemaksi EU-kansanäänestys nousee perussuomalaisten tulevissa vaalikampanjoissa ja miten EU-kriittiset näkemykset vaikuttavat tällä hetkellä gallupien pohjamudissa olevan puolueen suosioon.
Soini toisti jo aiemmassa keskiviikon tilaisuudessa, että nykyinen hallitus ei järjestä kansanäänestystä, vaikka EU-jäsenyydestä keskusteltaisiinkin.
Suomen kansanäänestyksellä tai ilman; jo Britannian EU-eropäätös on innoittanut perussuomalaisia. Simon Elo ilmoitti, että hänelle kesäkuun 23. päivä eli Britannian EU-äänestyspäivä on uusi juhlapäivä.
Soini puolestaan viritti keskustelua siitä, miksi perustuslakiin on lisätty pykälä, jossa todetaan, että Suomi on EU:n jäsen.
Meri arveli, että syynä on ollut halu naulata Suomen jäsenyys lakiin ja vaikeuttaa mahdollista eroa. Myös Jalonen näki perustuslakimuutoksen olleen ongelmallisen. Elo totesi, että kirjaus ei kuitenkaan voi estää mahdollista EU-kansanäänestystä.
EU-eron lisäksi myös eurosta eroaminen nähtiin myönteisenä.
– Se on aivan takuuvarmaa, että me pärjäämme omillamme ja omalla valuutalla paremmin tulevaisuudessa, totesi Jalonen.
Yleisö taputti.