Ulkomailta tulevat huijauspuhelut lisääntyneet räjähdysmäisesti – näihin numeroihin ei kannata vastata

Huijaussoitot lisääntyneet jälleen räjähdysmäisesti 9:39
Digi- ja väestötietoviraston johtava erityisasiantuntija kertoo, miten huijausepäilyissä kannattaa toimia.

Huijauspuhelut vaivaavat monia. Nyt puheluiden takana ovat aivan uudet suuntanumerot.

Ulkomaisista numeroista tulleet huijaussoitot ovat olleet arkipäiväämme jo useamman vuoden ajan. Yleisimmin puheluita tulee Iso-Britanniasta, Puolasta, Norjasta ja Tanskasta.  Kasvava määrä huijauspuheluista suuntaa Suomeen myös Tšekistä, Luxemburgista, Latviasta, Liettuasta ja Kyprokselta.

Näistä suuntanumeroista huijauspuheluita tehdään: 

Angola +244

Irak +964

Iso-Britannia +44

Kypros +357

Latvia +371

Liettua +370

Luxemburg +352

Norja +47

Puola +48

Tanska +45

Tšekki +420

Lähde: Suomen telemarkkinointiliitto

Telemarkkinointiliitto on kertonut, että joissain tapauksissa huijaus perustuu takaisinsoiton kovaan hintaan. Etenkin EU-alueen ulkopuolelta tuleviin numeroihin soitettaessa voi menettää kymmeniäkin euroja rahaa. Euroopan ulkopuolelta huijauspuheluita on tullut Suomeen ainakin Irakista ja Angolasta.

– Siellä voi olla verkkorikollinen tehnyt sen kyseisen maan operaattorin kanssa sopimuksen, jossa operaattori ja rikollinen saavat (puhelusta) rahaa, Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Digi- ja väestötietoviraston johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku kertoo.

Jos esimerkiksi työnsä puolesta on pakko vastata ulkomaisiin numeroihin, Rousku ohjeistaa tallentamaan kaikkien tuntemiensa henkilöiden puhelinnumerot ja tuntemattomien kohdalla vastaamaan puheluun sanomatta mitään. 

– Vastaan itse (ulkomailta tuleviin puheluihin) niin, etten sano mitään, vaan kuuntelen vain, mitä se toinen osapuoli haluaa sanoa, Rousku sanoo. 

Ulkomaisista huijausyrityksistä estetty suuri osa

Suomalaisista puhelinnumeroista tulevat ulkomaiset huijausyritykset ovat vähentyneet viime vuosina huomattavasti. Rouskun mukaan 3–4 vuotta sitten esimerkiksi Microsoftin nimissä tehtyjä tukipuhelinhuijauksia tuli Suomeen jopa kymmeniä miljoonia, mutta nyt valtaosa niistä on estetty. 

Suomi on ollut Rouskun mukaan maailmanlaajuisesti edelläkävijä kotimaisten puhelinnumeroiden väärentämisen estämisessä.

– Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja operaattoreiden yhteistyöllä saatiin tekninen ratkaisu, joka estää ulkomailta suomalaisten puhelinnumeroiden väärentämisen, Rousku kertoo.

Isoimmat rahasummat huijataan sijoituspyynnöillä

Huijaukset voivat liittyä myös esimerkiksi tekaistuihin työtarjouksiin tai sijoitustoimintaan. Ihmisiä lähestytään huijausyrityksessä puheluiden lisäksi näissä tarkoituksissa myös tekstiviesteillä, WhatsAppissa, sosiaalisessa mediassa ja sähköpostitse. 

Rouskun mukaan taloudellisesti isoimpia menetyksiä tulee juuri tuntemattomilla sijoituspyynnöillä, kun ihmiset ovat menettäneet rahaa kymmenistä tuhansista euroista miljooniin. 

– Ne eivät ole sellaisia tunnissa tehtäviä huijausyrityksiä, vaan niiden vedätys saattaa kestää päiviä, viikkoja ja jopa kuukausia, Rousku kertoo.

Rousku painottaa varovaisuutta kaikenlaisiin yhteydenottopyyntöihin vastatessa ja ennen kaikkia malttia. 

– Mitä enemmän viestissä yritetään painostaa, että nyt on kiire, toimi nopeasti, sitä hitaammin kannattaa päinvastoin toimia, Rousku sanoo. 

Katso videolta, miten Kimmo Rousku neuvoo toimimaan, jos epäilet puhelun olevan huijausyritys.

Huijaussoitot lisääntyneet jälleen räjähdysmäisesti 9:39

Lue myös:

    Uusimmat