Erilaiset suomalaisiin kohdistuvat huijaukset ovat lisääntyneet korona-aikana. Huijarit ovat myös entistä ovelampia.
– Huijaukset ovat kasvaneet, niistä on tullut monimuotoisia, niitä tulee vastaan kaikissa digitaalisissa välineissä ja huijarit osaavat suomea paremmin, kertoo johtava asiantuntija Kimmo Rousku Digi- ja väestövirastosta.
Huijauksia kohdistuu puheluin, tekstiviestein, sähköpostein ja erilaisilla nettisivuilla. Viime syksynä paljon puhuttaneet Microsoft-tukihuijauspuhelut ovat edelleen käynnissä ja niitä tulee edelleen valtava määrä.
– Monet eivät uskalla lopettaa Microsoft-huijauspuhelua, koska pelkäävät, ettei se ole kohteliasta. Me olemme liian kohteliaita näille rikollisille, Rousku sanoo.
Huijauksia myös suomalaisista numeroista
Huijauksia voi tulla ulkomaisista numeroista, mutta myös ihan suomalaisista. Rouskun mukaan numeroita voidaan väärentää.
– Monesti ensimmäinen soitto on ollut ulkomailta. Jos siihen erehtyy vastaamaan, ja sopii, että voi jatkossa soittaa uudelleen, sitten käytetään suomalaisia numeroita.
Kasvavaa liiketoimintaa
Rouskun mukaan huijaaminen on valitettavasti kasvavaa liiketoimintaa.
– Se on valtavaa liiketoimintaa. Pelkästään Suomessa Keskusrikospoliisi pystyy vuositasolla osoittamaan, että meiltä vuotaa kymmeniä miljoonia euroja huijareiden käsiin ja tämä on vasta jäävuoren huippu.
Jos joutuu huijauksen uhriksi, rikosilmoituksen teko on tärkeää. Näin rikoksentekijät todennäköisesti saadaan varmemmin kiinni.
– Aina kun menettää rahaa tai tietoja, ilmoitus poliisille, Rousku ohjeistaa.
Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta! Rousku kertoo huijausvaaroista tarkemmin.
Katso myös toinen video ja lue juttu: MTV Uutisten toimittaja sai huijauspuhelun suomalaisesta numerosta – Tältä kuulostaa, kun niin sanotut Microsoftin tukihenkilöt soittavat
3:45