Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Kiinan ja Turkin rauhanaloitteista näkee, että Ukrainan sotaan yritetään kulissien takana löytää ratkaisua. Suomen ja Ruotsin Haavisto odottaa olevan Natossa heinäkuun puoleen väliin mennessä.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Kiinan tänään julkaisema suunnitelma rauhanprosessiksi Ukrainaan on saanut epäilevän vastaanoton.
EU ja Nato pitävät rauhansuunnitelmaa puutteellisena, koska siinä ei tuomita Venäjän hyökkäystä.
Kiinan 12-kohtaisessa suunnitelmassa korostetaan, että valtioiden alueellista koskemattomuutta pitää kunnioittaa eikä ydinaseilla saa uhkailla. Venäjää ei kuitenkaan mainita hyökkääjänä.
Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Kiina tasapainottelee eri osapuolten välillä.
– Yksi Ukrainalle myönteinen (asia aloitteessa) on alueellinen koskemattomuus ja ydinsodan ja ydinaseella uhkaamisen välttäminen. Toisaalta Kiina ei halua Naton laajenevan alueelle eikä haluaisi jatkaa Venäjän sanktiota, Haavisto totesi MTV:n Kymmenen uutisissa.
Haaviston mukaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mielestä suunnitelmassa on jotain kiinnostavaa, koska hän sanoo haluavansa tavata Kiinan presidentin Xi Jinpingin.
– Se olisi varmasti se Kiinan sitoutuminen Ukrainan alueelliseen koskemattomuuteen, joka olisi tietysti voimakas toimi, jos Kiina oikeasti näin ajattelee.
Millainen aikanaan koittava rauha on?
Sodalle ei ole eri asiantuntijoiden mukaan näkyvissä loppua, mutta kun rauha koittaa jossain vaiheessa, mutta millainen se on?
– Turkki yritti maaliskuussa rauhan välitystä Ukrainan ja Venäjän välille, mutta se kaatui Butshan verilöylyyn. Presidentti Zelenskyi julkaisi sitten oman rauhansuunnitelmansa ja uskon, että siinä olisi niitä elementtejä rauhaan. Se on Ukrainan näkemys alueellisesta koskemattomuudesta, ja se pitäisi taata jotta rauhaan päästäisiin.
Millaisesta aikajänteestä puhutaan?
– Varmasti sota näillä näkymin jatkuu. Ei ole mitään vakavasti otettavaa pöytäystä rauhansuunnitelmasta, mutta niin kuin nyt näistä erilaisista aloitteista näkee, maat kyllä yrittävät löytää ratkaisuja. Ja tietysti kaikki sodat ennemmin tai myöhemmin päättyvät ja jokin sopimus täytyy tehdä.
Lue myös: Ukrainassa kohtaavat nyt täysin erilaiset asevoimat kuin vuosi sitten – miltä näyttää sodan tulevaisuus?
Onko Naton avointen ovien politiikka tyhjä lause?
Suomen Nato-tien määränpää on Haaviston mukaan Naton Vilnan huippukokous. Se järjestetään 11.–12. heinäkuuta.
–Siihen mennessä Suomen ja Ruotsin pitäisi olla Naton jäseniä. Sen jälkeen ei tavallaan tule sellaista aikamäärettä.
– Silloin Naton avointen ovien politiikasta voi kysyä, onko se ollenkaan voimassa.