Syyrian kurdihallinto harkitsee al-Holin leirillä asuvien vierastaistelijoiden viemistä oikeuteen. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo MTV Uutisille, että oikeusapua ei ainakaan vielä ole pyydetty.
Ylen mukaan kurdihallinto aikoo asettaa ulkomaalaiset vierastaistelijat ja heidän rikoksista epäillyt perheenjäsenensä syytteeseen yhdessä sen maan kanssa, josta vangit ovat lähtöisin.
Ulkoministeri sanoi tänään MTV Uutisille, ettei syytteistä ole vielä yksityiskohtaista tietoa. Suomi on kysynyt, suunnitellaanko suomalaisia vastaan syytteitä, mutta sellaista tietoa ei ole saatu.
Kurdiviranomaiset valmistelevat niin kutsuttua hybridimallia, eli syytetyn lähtömaa tukisi oikeusprosessia.
– Sen enempää ei vielä tiedetä, Haavisto sanoo.
Haaviston mukaan tänään kuitenkin vahvistui, että Koillis-Syyrian epävirallisen kurdihallinnon edustaja Abdulkarim Omar suunnittelee matkaa vierastaistelijoiden lähtömaihin. Suomessa Omarin on määrä olla ensi viikon keskiviikkona ja torstaina.
– Sitten meidän hallintomme saa paremman kuvan, mitkä ovat heidän suunnitelmansa.
Suomen tehtävä varmistaa reilu oikeudenkäynti
Haaviston mukaan Suomen kuuluu varmistaa, että syytetyt saavat reilun oikeudenkäynnin. Syytetyt ovat osin vierastaistelijoita, mutta myös heidän rikoksista epäillyt perheenjäsenet. Kaikkia perheenjäseniä ei epäillä rikoksista.
– Jokaisessa oikeudenkäynnissä pohjana täytyy olla selkeät syytteet ja myöskin tieto siitä, minkälainen tämä oikeusprosessi on, Haavisto sanoo.
Syytetyllä täytyy myös olla oikeus puolustautua. Ulkoministerin mukaan oikeudessa käytettäneen paikallista lainsäädäntöä.
– Suomi ei hyväksy kuolemanrangaistusta, se on tietysti tehty selväksi kaikille näille alueen toimijoille, Haavisto lisää.
"Varmasti tulee avunpyyntöjä"
Haavisto ei vielä osaa sanoa, lähettääkö Suomi oikeusapua, jos suomalaisia syytetään oikeudessa. Hänen mukaan tilannetta täytyy seurata, mutta avunpyyntöjä ei ainakaan vielä ole kuultu.
Haaviston mukaan kurdiviranomaisilla saattaa tulla vaikeuksia järjestää oikeudenkäyntejä, koska vierastaistelijoita ja heidän perheenjäseniään on useita tuhansia.
– Varmasti heillä tulee olemaan avunpyyntöjä sen suhteen, että miten tätä oikeutta tullaan käymään.
Haaviston käsityksen mukaan kurdiviranomaiset ovat selvittäneet leirillä olevien perheenjäsenten taustoja.
– Joillain saattaa olla raskauttavia asioita, joillain sellaisia ei ole löytynyt. On tärkeää, että todistusaineisto on kerätty siellä hyvin.
Ulkoministeriön mukaan Haavisto ja Omar keskustelevat erityisesti Syyrian sovintoprosessin tilanteesta ja terroristijärjestö Isisin vastaisista toimista.
Katso ulkoministeri Haaviston haastattelu al-Holin tilanteesta kokonaisuudessaan jutun alussa olevalta videolta.