Kansainvälinen tuomioistuin määräsi perjantaina, että Israelin on tehtävä kaikki voitava estääkseen kansanmurhaan johtavat toimet Gazassa.
Suomi tukee itsenäisiä ja riippumattomia kansainvälisiä lainkäyttöelimiä, kuten YK:n Kansainvälistä tuomioistuinta (ICJ). Suomen poliittisen kannan muodostaminen tapahtuu kuitenkin irrallaan tuomioistuintyöskentelystä, sanoo ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) STT:lle.
– Tämä oikeudenkäyntihän nyt on sinänsä eri asia kuin mitä sitten poliittisella tasolla tehdään, ja näin se kuuluu ollakin, sanoo Valtonen.
Valtonen sanoo, että viime kädessä myös sillä on vaikutusta poliittiseen harkintaan, jos tuomioistuin ratkaisee jotain.
ICJ määräsi perjantaina, että Israelin on tehtävä kaikki voitava estääkseen kansanmurhaan johtavat toimet Gazassa.
Tuomioistuimen päätös on välipäätös laajemmassa, Etelä-Afrikan alulle panemassa jutussa, jossa maa katsoo, että Israelin sotatoimet Gazassa ovat kansanmurhanomaisia. Prosessi kestänee vuosia.
Valtosen mukaan poliittista harkintaa tehdään kaiken aikaa päivä kerrallaan ja sitä mukaa, kun tilanne etenee. Suomen poliittiset toimet pohjaavat Suomen omaan tilanneanalyysiin.
Valtosen mukaan Suomi on jatkuvasti vedonnut Israeliin, että se päästäisi avun Gazaan.
Poliittisia toimia, kuten pakotteita Israelia vastaan, voidaan harkita myös riippumatta siitä, miten tuomioistuinkäsittely ja Etelä-Afrikan Israelia vastaan nostama kanne etenevät.