Kansanmurha Gazassa? Martti Koskenniemi perustelee MTV:lle, miten Israelin tekoja arvioidaan oikeudessa

Etelä-Afrikka syyttää Israelia kansanmurhasta. Professori, akateemikko Martti Koskenniemen mukaan Israelin sotajohtajien eräät lausunnot voisivat tähän viitata, mutta niiden perusteella maata ei voi yksiselitteisesti tuomita kansanmurhasta.

Etelä-Afrikka on nostanut kanteen Israelia vastaan syyttäen maata palestiinalaisten kansanmurhasta. Kanteessaan maa vaatii YK:n alaista tuomioistuinta ICJ:Tä aloittamaan toimenpiteet Israelia vastaan.

Etelä-Afrikan mukaan Israelin toimet palestiinalaisia vastaan "ovat luonteeltaan kansanmurhanomaisia, koska niiden tarkoituksena on tuhota merkittävä osa palestiinalaisten kansallisesta ja etnisestä ryhmästä", kertoi uutiskanava al-Jazeera.

MTV Uutisten haastatteleman kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemen mukaan Israelin Gazassa tekemien pommitusten siviiliuhrien määrä on kohtuuttoman suuri verrattaessa sitä iskuilla tavoiteltavaan sotilaalliseen päämäärään. 

Silti Israelia vastaan nostetussa kanteessa ei ole kysymys siitä, onko Israel syyllistynyt sotarikoksiin tai ihmisyyttä vastaan kohdistuviin rikoksiin.

– Joukkotuho tai kansanmurha on näistä erillinen teko, Koskenniemi kertoo.

Jotta valtion voidaan todeta syyllistyneen joukkotuhontaan, kuten Etelä-Afrikka väittää Israelin tehneen, pitää kyetä osoittamaan, että teoilla nimenomaan tähdätään jonkin kansallisen, etnisen, rodullinen tai uskonnollisen ryhmän hävittämiseen tässä sen ominaisuudessa joko kokonaan tai osittain.

Pitää siis osoittaa, että Israel nimenomaan haluaisi hävittää Gazassa asuvan kansanryhmän.

Israelin aiemmissa lausunnoissa viitteitä kansanmurhaan?

Koskenniemen mukaan eräät Israelin sodanjohdon ja oikeistopoliitikkojen lausunnot iskujen alkuvaiheessa näyttivät viittaavan nimenomaan kansanmurhaan.

Esimerkiksi Israelin puolustusministeri Yoav Gallan viittasi Gazan palestiinalaisiin "ihmiseläiminä".

Myöhemmin myös Israelin armeijan kenraalimajuri Ghassan Allan sanoi eräässä lausunnossaan, että "Ihmiseläimiä on kohdeltava sellaisina. Gazassa ei tule sähköä eikä vettä, siellä on vain tuhoa. Halusit helvettiä, saat helvetin".

Gallanin ja Allanin lausunnoista kertoi The Guardian.

Koskenniemen mukaan ei kuitenkaan ole selvää, voidaanko Israelin sodanjohdon lausunnoista yleistää Israelin valtion tietoinen politiikka eli se, että se pyrkii nimenomaan Gazassa elävän kansan joukkotuhoon.

Onkin tärkeää, että Isrealille annetaan tilaisuus puolustautua YK:n korkeimmassa oikeudellisessa elimessä siihen kohdistuvia kansanmurhasyytteitä vastaan, Koskeniemi kommentoi MTV Uutisille.

Israel kiistää syytökset

Israel on julkisesti kiistänyt syytökset kansanmurhasta "vastenmielisinä" ja väittää, ettei niille ole oikeudellista perustetta.

Koskenniemi kertoo MTV Uutisille, että kanteen oikeusperuste on selkeä ja se nojaa vuoden 1948 Joukkotuhontasopimukseen.

Sekä Israel että Etelä-Afrikka ovat joukkotuhosopimuksen osapuolia. Sopimuksen mukaan jokaisella sopimusvaltiolla on oikeus saattaa sopimuksen soveltamista koskeva kysymys Kansainvälisen tuomioistuimen käsiteltäväksi. Tämä koskee myös jonkin valtion vastuunalaisuutta joukkotuhontaan, Koskinen kertoo.

Lähteet: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat