Ulkoministeriö: Beirutin hoitokapasiteetti on äärirajoillaan, sairaalatkin vaurioituneet – "Tuho on aivan käsittämätöntä, Libanon tulee tarvitsemaan paljon apua"

Suomen suurlähetystössä Beirutissa edustuston päällikön sijaisena työskennellyt Anna Savolainen kuvaili maan sairaaloiden tilannetta. Hänen mukaansa maan sairaalakapasiteetti on puristettu äärimmilleen.

Savolainen toteaa, että räjähdys vaikuttaa olleen niin massiivinen, että minkä tahansa kaupungin sairaanhoitokapasiteetti olisi äärirajoillaan. Hän kertoo myös, että jo tiistai-iltana sairaanhoitokapasiteetti oli täydessä käytössä.

– Osaa lievemmin vammautuneista ei pystytty hoitamaan välittömästi, kun sairaalatkin ovat saaneet tuhoja. 

Savolainen kertoo, että esimerkiksi räjähdyspaikasta reilun kilometrin päässä sijaitseva Saint Johnin sairaala on tällä hetkellä hyvin vakavasti vaurioitunut. 

– Hoitokapasiteetti on hyvin äärirajoillaan, ja ihmisiä on viety ymmärtääkseni myös muualle Libanoniin hoitoon. 

Beirut on hyvin tiiviisti rakennettu kaupunki. Satama, jossa räjähdys tapahtui, on erittäin keskeisellä paikalla, sillä se sijaitsee lähellä Beirutista pohjoiseen olevan vilkasliikenteisen tien varrella. Tien läheisyydestä alkavalla asutusalueella sijaitsee hyvin suosittuja baareja, ravintoloita ja pankkeja.

Suurlähetystön vaurioiden laajuus vielä arvoitus

Myös Suomen suurlähetystö vaurioitui räjähdyksen seurauksena. Se sijaitsee alle kahden kilometrin päässä räjähdyspaikasta. 

– Suomen edustajistossa työskentelee yhteensä kahdeksan henkilöä, joista kolme on suomalaista, Savolainen kertoo.

Lähetystö sijaitsee kerrostaloalueella olevassa liikehuoneistossa yhdessä kerroksessa.

– En osaa sanoa, millaisia tuhoja suurlähetystöön on tullut.

Tuhojen todellinen laajuus selviää lähipäivänä

Savolainen kertoo, että hänen tuttunsa Beirutissa ovat lähettäneet hyvin järkyttyneitä viestejä erityisesti räjähdyksen tuhovoimasta. 

– Kuvat, joita sieltä eilen illalla ja tänään aamulla ovat tulleet, niin se tuho on aivan käsittämätöntä. 

Räjähdyksestä erityisen massiivisen tekee myös se, että Libanon on käynyt pitkän sisällissodan sekä kokenut useita autopommi-iskuja. Silti vastaavaa ei ole koskaan koettu.

– Monet ystävät ovat sanoneet, etteivät ole kokeneet koskaan mitään näin isoa räjähdystä.

– Tietenkin monella on huoli läheisistä ja edelleenkin siellä on ainakin Punaisen Ristin mukaan yli 100 ihmistä kateissa. 

Kokonaisuudessaan tuhojen kirjo selviää vasta lähipäivien aikana. 

Muiden maiden tapaan myös Israel on tarjonnut Libanonille humanitaarista apua, vaikka maat ovat olleet keskenään sotaisissa väleissä. 

– Sehän on oikeastaan positiivista, että Israel ja muut maat ovat hyvin nopeasti reagoineet ja tarjonneet apuaan. Uskon, että Libanon tulee tarvitsemaan paljon apua, Savolainen toteaa lopuksi. 

Lue myös:

    Uusimmat