Ulkoministeriö ei suosittele tai edistä vapaaehtoistaistelijaksi lähtemistä Ukrainaan.
Suomen ulkoministeriö on julkaissut ohjeet Ukrainaan vapaaehtoistaistelijoiksi lähteville, sitä harkitseville sekä heidän läheisilleen. Ulkoministeriö ei kuitenkaan suosittele tai edistä vapaaehtoistaistelijaksi lähtemistä, mutta auttaa Ukrainassa olevia suomalaisia mahdollisuuksien mukaan konsulipalvelulain mukaisesti.
Ohjeissa kerrotaan muun muassa, mitä Suomen laki sanoo vapaaehtoisten asemasta sodassa ja miten Ukraina hoitaa vapaaehtoistaistelijoiden asioita eri tilanteissa. Lisäksi ohjeissa kehotetaan vapaaehtoistaistelijoiksi lähteviä hoitamaan käytännön asiat kuntoon kotimaassa siltä varalta, että paluu viivästyy tai matkalta ei palaa ollenkaan.
Lue myös: Suomalainen sotilas kaatui sodassa Ukrainassa
Juha Kreus on tappanut sodassa – nyt hän kertoo, miltä se tuntuu
Ulkoministeriön matkustustiedotteessa suositellaan poistumista Ukrainasta ja välttämään kaikkea matkustamista maahan.
Ministeriö ohjeistaa tekemään matkustusilmoituksen ja seuraamaan Suomen Kiovan-suurlähetystön ja ulkoministeriön tiedotuskanavia, jos Ukrainaan päättää kuitenkin matkustaa tai jopa jäädä.
Ulkomaalaiset vapaaehtoistaistelijat tekevät palvelussopimuksen Ukrainan asevoimien kanssa yleensä kolmeksi vuodeksi. Minimipalvelusaika on keväästä 2024 lähtien ollut kuusi kuukautta.
Ulkoministeriön tietojen mukaan vuoden 2024 loppuun mennessä kymmenkunta Ukrainassa taistellutta suomalaista vapaaehtoista on kaatunut tai kadonnut taistelussa.
Katso myös: Kaikki siellä pelkää -dokumentissa Ukrainan armeijan kersantti, suomalainen Dmitro kertoo elämästä sodassa.
17:38Asian ytimessä.doc: Kaikki siellä pelkää.