Suomen ulkoministeriötä kohtaan tehdään kohdennettuja verkkohyökkäyksiä muutamia kuukaudessa. Vuonna 2013 paljastuneen vakoilun taustalla oli Ylen mukaan venäläisryhmä. Tapausta tutkiva Suojelupoliisi ei vahvista tietoa.
Ulkoministeriön tietohallintojohtajan Ari Uusikartanon mukaan ministeriössä torjutaan jatkuvasti verkkovakoiluyrityksiä.
– Vakavampia yrityksiä on varmasti muutamia kuukausittain. Vakava yritys on sellainen, että se on selvästi kohdennettu nimenomaan ulkoasiainhallintoon tai tiettyihin henkilöihin meillä, Uusikartano sanoo.
Kohdennettujen vakoiluyritysten määrä ei Uusikartanon mukaan ole lisääntynyt, mutta ne ovat entistä taitavampia. Hyökkääjillä on aiempaa useammin käytössään valtiollisen tason resurssit, ja metodit muuttuvat jatkuvasti.
– Hyvin nopeaahan kehitys on tällä rintamalla. Torjuntakykymme on niin hyvä kuin voidaan rakentaa. Sataprosenttista ei voida tehdä, Uusikartano huomauttaa.
2:58
Supo ei vahvista Venäjä-yhteyttä
MTV Uutiset paljasti syksyllä 2013, että Suomen ulkoministeriö oli vuosien ajan ollut laajamittaisen verkkovakoilun kohde. Vakoilusta epäiltiin tuolloin tuoreeltaan Venäjää ja Kiinaa, mutta viranomaiset eivät tätä vahvistaneet.
Yle uutisoi tänään, että vakoilun taustalla olisi ollut Turla-niminen hakkeriryhmä, jonka epäillään saavan rahoituksensa Venäjän valtiolta.
Ulkoministeriön vakoilun tutkinta on edelleen kesken Suojelupoliisissa. Se ei vahvista Ylen tietoja.
– Niin tarkkaa tietoa meillä ei vielä ole valitettavasti antaa, että voisimme varmasti vahvistaa tai kiistää mitään näitä julkisia arvioita tekijästä, ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo.
Tietohallintojohtaja Ari Uusikartanon mukaan vuonna 2013 paljastuneessa vakoilussa on kuitenkin elementtejä, jotka viittaavat Turla-ryhmään.
– Malli on sellainen, jota on esimerkiksi Turla-ryhmän yhteydessä käytetty, Uusikartano toteaa.