Saksassa on tänään otettu käyttöön tiukat rajoitukset koronaepidemian torjumiseksi. Suuri osa kaupoista ja liikkeistä on suljettu, minkä lisäksi myös koulut ovat kiinni. Vastaavia tiukkoja rajoitustoimia tehdään nyt eri puolilla Eurooppaa.
Pariisiin on julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto. Liikkuminen sallitaan jouluaattona mutta ei uutenavuotena. Kulttuuri- ja urheilutilat pidetään kiinni loppiaiseen asti.
Saksassa kaupat ja ravintolat ovat suurelta osin kiinni, kotiinkuljetus sallitaan. Lisäksi koulut ja päiväkodit ovat kiinni 10. tammikuuta asti. Joulujuhliin saa tulla maksimissaan kymmenen henkilöä, matkailijoille asetetaan pakollinen karanteeni.
Britannia on jaettu kolmeen rajoitusalueeseen. Lievimmällä tasolla vain pubit ja baarit ovat kiinni, jyrkimmässä mallissa kaikki muutkin viihde- ja ravitsemusliikkeet suljetaan.
Tanskassa tartunnat lähes 70 prosentin kasvussa
Suomessa tartunnat ovat olleet noin 8,7 prosentin kasvussa kuluneen viikon aikana. Se on tietysti huolestuttavaa, mutta useissa muissa Euroopan maissa tilanne on huomattavasti pahempi.
Kööpenhaminan Tivolin pääsisäänkäyntiä koroastavat nyt suuret koronaohjeistuskyltit.
Erityisesti Tanskan tilanne on heikentynyt nopeasti viikon aikana. Maassa on nyt 130 000 vahvistettua tartuntaa, ja nousua kuluneen viikon aikana on yli 68 prosenttia. Tanska onkin tällä hetkellä Euroopan nopeimmin kasvava koronakeskittymä.
Myös Ranskassa tartunnat ovat 14 prosentin kasvussa. Britanniassa kasvuluku on 22 prosenttia ja Saksassa 18 prosenttia.
Saksassa ja Ranskassa kovat rajoitukset
Saksassa ilmoitettiin tänään suurimmat kuolinluvut koko pandemian aikana, yli tuhat kuollutta vain vuorokauden sisällä. Saksa julistikin tänään erittäin tiukat rajoitukset epidemian hillitsemiseksi.
– Keskiviikosta lähtien sekä julkinen että yksityinen elämämme tulee olemaan rajoitetumpaa kuin koskaan koko Saksan liittovaltion historiassa. Tilanne on äärimmäisen vakava. Viikossa on tullut tuhansia kuolemia. Tautitilanne uhkaa lähteä hallinnasta, ilmoitti Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier tiedotustilaisuudessaan.
Vastaavia sulkutoimia on koettu jo useissa muissakin Euroopan maissa, muun muassa Hollannissa.
Ruotsissa suunta on jo aiempaa parempi, luvut ovat edelliseen viikkoon verrattuna liki 80 prosenttia vähenemään päin. Se ei kuitenkaan muuta sitä, että Ruotsin kokonaiskuolleisuus on Euroopan kärkijoukoissa.
Ruotsissa koronaan on kuollut yli 740 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Naapurimaa Norjassa suhdeluku on kymmenen kertaa pienempi, vain 72 kuolonuhria miljoonaa asukasta kohden. Suomen luvut ovat hiukan suurempia, mutta yhä samoissa mittaluokissa Norjan kanssa – 83 kuolonuhria miljoonaa asukasta kohden.